Megadrugszaak nadert ontknoping: drugscrimineel Martien R. uit Lith hangt 7 jaar cel boven het hoofd

ROTTERDAM - Bij de rechtbank in Rotterdam is tegen zeventien verdachten van cocaïnehandel dinsdag in totaal 83,5 jaar cel geëist. De hoogste eis was tien jaar. Onder de verdachten zijn ook twee mannen uit Lith en Oijen. Eén van hen is de beruchte drugscrimineel Martien R. Tegen hem is 7 jaar geëist. De verdachten zouden drugstransporten hebben geregeld vanuit Zuid-Amerika naar België en Nederland.
Door computersystemen van havenbedrijven te hacken en pincodes te stelen konden containers worden opgehaald in de haven van Antwerpen. Dit gebeurde met de bedoeling daar zendingen cocaine uit te halen. In totaal eisten de officieren van justitie 83,5 jaar celstraf tegen de verdachten.

Cocaïnetransporten
Het onderzoek naar de verdachten begon eind 2012. Er was informatie binnengekomen dat twee van hen een im- en exportbedrijf gebruikten om vanuit de haven van Antwerpen containers te stelen. De recherche kreeg in de maanden daarna zicht op een netwerk dat cocaïnetransporten regelde voor anderen. De groep was bekend in de havens van Antwerpen en Rotterdam en in Zuid-Amerika.

In nog geen half jaar tijd kwamen honderden kilo's cocaïne Nederland binnen. Na versnijding heeft een kilo coke een straatwaarde van zo'n 100.000 euro. De twee Brabantse verdachten werden in juni 2013 opgepakt.

Kalasjnikovs
Het netwerk schuwde het geweld niet als een lading van het kostbare spul verloren dreigde te gaan. Zo werd een nietsvermoedende Belgische vrachtwagenchauffeur op de openbare weg tot stoppen gedwongen door drie auto's en een andere vrachtwagen. Daarbij schoten de overvallers met Kalasjnikovs. Een week later hield de politie een verdachte aan in Nederland.

Moord op Van Geenen
Martien R. stond eerder terecht voor de moord op de 33-jarige Hans van Geenen. Die Ossenaar, een wietkweker met schulden, werd in de nacht van 10 september 2008 onder vuur genomen.

Dat gebeurde tijdens een kilometerslange achtervolging tussen Venlo en Nijmegen. De auto van Van Geenen werd doorzeefd met kogels uit twee automatische geweren.