Video

Drunense persfotograaf voor rechter na 'inbraak' in crisissysteem landelijke hulpdiensten

28 januari 2015 om 12:30
nl
Een 21-jarige persfotograaf uit Drunen moet op 5 februari voor de politierechter verschijnen nadat hij zich in februari 2014 toegang had weten te verschaffen tot het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). Het wachtwoord daarvoor vond hij via Google. 'Het was een amateuristische bende'.
Geschreven door

De man had drie dagen toegang tot het LCMS, een ondersteunend systeem voor het delen van informatie en het creëren van een actueel, gedeeld totaalbeeld tijdens incidenten, rampen en crises.
Wachtwoord gevonden op Google"Als persfotograaf vind ik dat natuurlijk wel interessant. Ik had via-via een gebruikersnaam gevonden en het wachtwoord vond ik na drie minuten zoeken op Google", zegt de verdachte tegen Omroep Brabant.
Wat hij gedurende die drie dagen meemaakte, had hij echter nooit kunnen vermoeden. Op maandagochtend 24 februari 2014 ontsnapte Peter H. uit de gevangenis in Vught. H. werd in 2007 veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het verkrachten en vermoorden van Melanie Sijbers (15) uit Geldrop.
Klopjacht gedetineerde te volgenHoewel H. zich verstopt bleek te hebben in het tuinhuisje van de gevangenis, sloegen de hulpdiensten groot alarm. "Ik kon de klopjacht heel nauwkeurig volgen via het LCMS. De naam van de man, zijn geschiedenis, de toedracht, de politie-inzet, enzovoort", zegt de fotograaf.
Hij maakte screenshots van het systeem en stuurde die naar een chatgroep in WhatsApp. Een collega-fotograaf die ook in die chatgroep zat, lekte dat naar de politie.
Gearresteerd vanwege hacken"Drie dagen later kreeg ik 's avonds laat bezoek van een arrestatieteam, compleet met kogelwerende vesten. Ik werd opgepakt op verdenking van hacken en moest meekomen. Ook mijn computer en twee telefoons werden inbeslaggenomen."
De fotograaf zat bijna drie dagen vast en werd naar eigen zeggen zeker tien keer verhoord. Zijn telefoons en computer kreeg hij geformatteerd terug. "Op die pc stonden duizenden foto's. Mijn werk van 2009 tot 2014 in één klap weg."
Persfotograaf riskeert strafbladDe 21-jarige man baalt ervan dat hij moet voorkomen en een strafblad riskeert. "Als je een wachtwoord voor zo'n systeem zó makkelijk kunt vinden op internet, kun je wel spreken van een amateuristische bende."
In de dagvaarding staat niets over het inloggen in het LCMS, aldus de fotograaf.  "Ik denk dat ze dat in de doofpot willen stoppen. Ik had geen kwaad in de zin, heb er ook niets kwaads mee gedaan en wil vrijgesproken worden."
Dagvaarding rept niet over LCMSVolgens advocaat Casimir Vink is het begrijpelijk dat de Drunenaar gezien zijn werk als persfotograaf nieuwsgierig was, maar had hij zijn bevindingen wel moeten melden.
Verder stipte Vink aan dat er in de dagvaarding met geen woord wordt gesproken over het LCMS. Het systeem werd op 24 februari overgenomen door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), maar de aangifte tegen de fotograaf werd gedaan door Han Dataport Sales, de ontwikkelaar van het LCMS.
'Zaak had geseponeerd moeten worden'“Het lijkt alsof ze geen ruchtbaarheid aan de zaak willen geven, maar dan hadden ze beter kunnen seponeren”, aldus Vink. Uit twee eerdere arresten in vergelijkbare zaken blijkt volgens Vink dat de fotograaf de normale inlogprocedure niet heeft omzeild en er dus geen sprake kan zijn van het binnendringen van het LCMS. “Dat moet leiden tot vrijspraak.”
“Bovendien had Han Dataport de beveiliging veel beter moeten regelen. Het wachtwoord stond open en bloot op Google. Waar heb je beveiligingsbedrijven dan voor nodig? Dit is een wanprestatie die nog verder gaat dan amateurisme.”
Geen commentaarNoch de medewerker van Han Dataport die in deze zaak is gehoord, noch het IFV wilden commentaar geven op de zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.