Tilburgse broer van vermoorde Rob Zweekhorst: ‘Wij zijn in een slechte B-film beland’

28 januari 2015 om 16:10
Zijn broer is dood. Zijn leven staat op zijn kop. Jan Zweekhorst uit Tilburg is de broer van de vermoorde Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs. De directeur van de GGZ in Amsterdam die werd aangezien voor iemand anders en verward met een drugscrimineel op een dodenlijst. De vader van twee kinderen werd op straat geliquideerd. “Voor ons stond altijd vast dat het om een verwisseling van personen moest gaan”, vertelt de Tilburger tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

Het leven van de familie Zweekhorst staat op zijn kop. In de eerste plaats in het gezin in Berkel en Rodenrijs bij Rotterdam. Zij moeten verder zonder man en vader. Maar ook in Tilburg is een gezin met vier kinderen in en in verdrietig over wat er is gebeurd. “Rob vierde de jaarwisseling bij ons in Tilburg”, vertelt Jan aan de telefoon. “Toen hij op 1 januari (2014, red.) bij ons wegreed in Tilburg, kwamen we enkele uren later in een hele slechte B-film terecht. Mijn schoonzus belde ons meteen toen ze hem dood had gevonden.”
Telefoon roodgloeiendDe telefoon staat woensdag roodgloeiend bij de familie in Tilburg. Na de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond informeren veel vrienden en bekenden naar de stand van zaken. In de uitzending van het opsporingsprogramma van AVRO-TROS vroeg de politie opnieuw aandacht voor de moord op Rob Zweekhorst en de liquidatie van Rinus Moerer uit Steenbergen, want die twee zaken hebben met elkaar te maken.
Wat precies is nog onduidelijk. De Steenbergenaar had een handel in groente en fruit in Fijnaart en zou betrokken zijn bij een grote mislukte drugsdeal. De politie onderschepte 300 kilo cocaïne op de Rotterdamse Maasvlakte tussen de ananassen. Het spul had een straatwaarde van 10 miljoen euro en is vernietigd. Daar is enorme woede over en er werd in het drugsmilieu een dodenlijst opgesteld.Broer Rob zou aangezien zijn voor een van de criminelen op de dodenlijst. Hij werd doodgeschoten terwijl hij zijn honden aan het uitlaten was. “De politie heeft het hele leven van Rob en zijn familie op zijn kop gezet om elk denkbaar scenario weg te kunnen strepen”, vertelt Jan Zweekhorst. “En dat is voor ons zo belangrijk. Mijn broer leidde geen dubbelleven. Zijn naam is zuiver. Er zijn geen andere scenario’s meer in beeld. Voor ons stond altijd vast dat het om een persoonsverwisseling moest gaan.” In De Telegraaf verscheen eind december een interview met de man met wie Rob zou zijn verwisseld. “Ik ben zelden zo geschrokken als van dat verhaal.”
Hopen op een doorbraakDe familie in Tilburg leeft zo goed en zo kwaad als het kan verder. “We krijgen gelukkig heel veel steun van echte vrienden en familie. Dat doet ons goed. Ik moet telkens denken aan de uitspraak van de moeder van Anna van Keulen in Tilburg, het meisje dat om het leven kwam bij een verkeersongeluk. Zij zei: geen dag is helemaal slecht, geen dag is helemaal goed. Dat dendert nu steeds door mijn hoofd. Als mensen me vragen hoe het gaat, dan zeg ik dat het gaat. We proberen van 2015 een beter jaar te maken, zonder te vergeten wat er gebeurd is. En ondertussen hopen we op een doorbraak in het politieonderzoek.”

Wachten op privacy instellingen...