Medewerkers huishoudelijke hulp Pantein-Vivent en Thebe demonstreren voor behoud salaris

29 januari 2015 om 11:50
nl
De huishoudelijke hulpen van Pantein-Vivent en Thebe voeren donderdag actie in Oss. Ook de vakbonden FNV en CNV doen mee aan de actie. Beide organisaties gingen onlangs failliet. De demonstratie vindt donderdagmiddag vanaf vier uur plaats bij Theater De Lievekamp. De vakbonden gaan ook in overleg met gemeenten en zorgaanbieders die de huishoudhulpen in dienst nemen.
Geschreven door

Huishoudelijk hulp Pantein-Vivent ging afgelopen maand failliet. Thebe ging failliet in december. In totaal verloren 3800 mensen hun baan.
Veel minder salarisAndere zorgaanbieders nemen het werk van Pantein en Thebe over. FNV Zorg& Welzijn vindt dat deze zorgaanbieders ook de medewerkers en hun arbeidsvoorwaarden over moeten nemen. Dat is volgens de FNV nu niet het geval.
Als medewerkers worden overgenomen door een andere partij, wordt het salaris met 25 procent verlaagd. Het uurloon gaat van dertien euro naar tien euro. Ook wordt de zorgmedewerkers een worst voorgehouden, vindt Karim Skalli van de FNV. "Ze krijgen te horen dat ze voor de organisatie mogen werken, maar dan moeten ze wel cliëntgegevens overhandigen. Zo werkt het natuurlijk niet." Medewerkers van Thebe demonstreerden eerder ook in Tilburg voor het behoud van hun salaris.
VerantwoordelijkheidDe betrokken partijen wijzen naar elkaar als het op de financiën aankomt. De zorgorganisaties wijzen naar de gemeentes, zij zouden de hand op de knip houden. Gemeentes schuiven de verantwoordelijkheid juist af op de zorgorganisaties, zo wordt gesteld. Inmiddels hebben vier gemeenten al aangekondigd dat ze bereid zijn bij het rijk te pleiten voor extra middelen om de tarieven bij te stellen. Dit staat in een verklaring van de gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught.
Volgens Skalli gaan de acties door tot de zorgorganisaties en gemeentes met een oplossing komen.
"Voorop staat dat de medewerkers hun arbeidsvoorwaarden behouden en zorg kunnen blijven bieden aan hun cliënten. Dat werk verdwijnt en verandert niet. Het is dan raar als je voor hetzelfde werk opeens minder gaat verdienen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.