Tilburgse verdachte in Amanda Todd-zaak ontkent in open brief aan RTL Nieuws

28 januari 2015 om 17:28 • Aangepast 24 april 2020 om 23:02
nl
De Tilburger Aydin C., die opgepakt werd als verdachte in de Amanda Todd-zaak, heeft RTL Nieuws een open brief gestuurd vanuit de gevangenis waarin hij alle misdrijven waar hij van beschuldigd wordt ontkent. C. zou via internet met zijn computer opnamen hebben gemaakt van naakte tienermeisjes en hen hebben gechanteerd met de beelden.
Geschreven door

Dat zou hij ook bij de Canadese tiener Amanda Todd hebben gedaan en de pesterijen die op gelekte naaktfoto's volgden, dreven de tiener tot zelfmoord. Vlak voor haar zelfmoord zette ze een video over de pesterijen op internet die haar na haar dood wereldberoemd maakte.
[YouTube:body:http://youtu.be/ej7afkypUsc]Een jaar vastC. zit sinds januari 2014 vast. Hij werd aangehouden op bungalowpark De Rosep in Oisterwijk waar hij al enige tijd verbleef. Het is de eerste keer dat hij iets van zich laat horen. Sinds de start van de rechtszaak heeft hij gebruikt gemaakt van zijn zwijgrecht. Zijn advocaat Christian van Dijk bevestigt dat de brief ook echt afkomstig is van Aydin C.
[Tweet:body:https://twitter.com/Christianmockin/status/560464501255180288]
In de brief die RTL heeft gepubliceerd zegt hij niet de pestkop van Amanda Todd te zijn. Hij vindt dat hij onterecht als monster wordt neergezet. Hij vindt dat een eerlijk rechtsproces onmogelijk is gemaakt: "Tot de dag van vandaag ben ik nog niet officieel aangeklaagd in de Amanda Todd-zaak. Toch heeft de wereldwijde media en hun publiek mij al afgeschilderd als het monster achter het misdrijf."
CanadaJustitie in Nederland vervolgt Aydin C. voor negen feiten. Zo zou hij minderjarige meisje hebben aangezet tot seksuele handelingen voor een webcam, maar ook volwassen mannen via internet hebben opgelicht.
Politie en justitie in Canada doen het onderzoek naar de Amanda Todd-zaak. Zij zullen Nederland moeten vragen om uitlevering van Aydin C. als ze hem willen vervolgen voor de daden die geleid hebben tot de zelfmoord van het tienermeisje. Voor zover bekend is zo'n uitleveringsverzoek nog steeds niet gedaan.
[Tweet:body:https://twitter.com/jeroenwetzels/status/560454338519511040]
'Verdenking gebaseerd op onvolledig rapport'Volgens C. is de verdenking gebaseerd op een incompleet rapport van Facebook. In dat rapport, waarvan Zembla eerder details naar buiten bracht, staat dat de online pesterijen te herleiden zijn naar de Nederlandse router waar Aydin C. gebruik van maakte. Volgens C. hadden anderen die router ook kunnen gebruiken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.