Video

Komt er een mega-mestfabriek in Brabant?

29 januari 2015 om 07:00
nl
Er lijkt maar geen oplossing van de grond te komen voor het mestoverschot in Brabant. Plannen om mestfabrieken te bouwen, worden op grote schaal tegengehouden door omwonenden. De meest recente discussie speelt zich af in Landhorst.
Geschreven door

"Ik maak me zorgen om mijn gezondheid als die fabriek hier komt”, zegt Giel Dekkers, die 800 meter woont van de locatie waar de fabriek moet komen te staan. Het gaat om een van de grootste mestfabrieken ter wereld.
Hij voert actie en is een petitie gestart om de fabriek tegen te houden. “We hebben geen idee wat die fabriek allemaal uitstoot en daar komt de geurhinder ook nog eens bij”, zegt hij. Anderen zijn juist bang dat een fabriek een opmaat is naar nog meer megastallen.
Binnen de provincieVanwege nieuwe Europese richtlijnen mag niet alle mest die in Brabant wordt geproduceerd, uitgereden worden naar plekken waar een tekort is. Zoals in Noord-Nederland. Daarom moeten boeren de mest verwerken binnen de eigen provincie.
De Mineralen Afzet Coöperatie Elsendorp, kortweg MACE, is een coöperatie van 200 boeren die in Brabant vijf mestfabrieken willen bouwen. Maar dat stuit op veel verzet bij omwonenden.
In mijn achtertuin“Van mij mag die rustig in mijn achtertuin”, zegt Frans Meulenmeesters, voorzitter van MACE. “Het maakt niet uit waar het komt. Op een industrieterrein is ook prima, maar toen we daarvoor plannen hebben ingediend in Gemert, werden we ook daar geweerd. Er moet een oplossing komen, want dit kan niet langer zo."
De provincie is de regisseur in het verhaal. Maar de twee verantwoordelijke gedeputeerden, Johan van den Hout (SP, Milieu) en Yves de Boer (VVD, Ruimtelijke Ordening) lijken maar geen kleur te bekennen.
Conferentie afwachtenYves de Boer wil een conferentie afwachten die donderdag in Sint-Michielsgestel wordt gehouden. "Ik ben voor mestverwerking, maar ik ga nog geen uitsluitsel geven of dat met een fabriek gebeurt of kleinschalige verwerking."
Het heeft er alle schijn van dat het gevoelige thema over de Provinciale Statenverkiezingen wordt getild.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.