'Aan de dood ontsnapt', oud-medewerkers AquaPurga onwel van mestgassen

28 januari 2015 om 22:04
nl
Robert Slieker wijst op de voorraad medicijnen op het aanrecht. De oud-monteur van het Bossche bedrijf AquaPurga gebruikt onder meer een puffer om het hoofd te bieden aan zijn longklachten. "Ik heb bijna geen conditie meer." Slieker werd onwel toen hij aan het werk was bij een mestverwerkingsinstallatie van AquaPurga.
Geschreven door

"Ik was aan het werk en ineens werd ik ziek. Ik moest hoesten totdat ik overgaf. In het ziekenhuis zeiden ze dat ik een ammoniakvergiftiging had."
'Aan de dood ontsnapt'Ook zijn collega Roy Leo, eveneens monteur bij AquaPurga, zegt een ammoniakvergiftiging te hebben opgelopen. "Ik werd onwel, draaierig, was gedesoriënteerd. In het ziekenhuis zeiden ze dat ik wel dood had kunnen zijn."
Beide monteurs zeggen het gevoel te hebben dat ze inderdaad aan de dood zijn ontsnapt. Hun klachten waren aanleiding voor de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, om onderzoek te doen bij het bedrijf. Die kreeg een boete. Medewerkers waren onvoldoende beschermd tegen de gassen. Bij één van de installaties kwamen ook teveel gassen vrij.
'Ze doen maar wat'Omroep Brabant sprak met vier oud-medewerkers van AquaPurga. Die zijn niet te spreken over het bedrijf. Een aantal van hen heeft rechtszaken lopen en wil daarom anoniem blijven. Roy vond het bedrijf onprofessioneel. "Ze deden maar wat."
Robert Slieker geeft een voorbeeld. "Er was geen bedrijfskleding, geen beschermende werkschoenen. We moesten maar onze eigen kleding aantrekken." De oud-medewerkers zeggen dat ze door AquaPurga 'eruit werden gegooid' nadat zij ziek werden.
Revolutionair apparaat werkt nietDe oud-monteurs bouwden de mestinstallaties bij veehouderijen op het erf. Volgens AguaPurga is de installatie de oplossing voor het mestoverschot. Maar er is veel onvrede, onder de oud-monteurs, de varkenshouders en de investeerders. Sommige varkenshouders trokken zelf de stekker uit het project omdat ze het 'een grote puinhoop' vonden.
"Geen één apparaat heeft goed gedraaid," zegt Slieker. "Eerst had ik het idee dat het wel goed werkte", vult zijn collega Roy aan. "Maar op een gegeven moment werd het apparaat omgebouwd, toen werkte hij niet meer."
Niet in investerenBronnen vertellen aan Omroep Brabant dat de investeerders proberen de boel te redden bij AquaPurga. "Ik zou je spaarcenten er niet in investeren", zegt één van hen. "Er is ons een mooi verhaal voorgeschoteld, maar het is heel anders gelopen."
De directie van AquaPurga is gefrustreerd door de negatieve publiciteit. "Wij zijn zoveel verder gekomen met de ontwikkeling van de machine", zegt directeur Bèr Sweering. "Wij vinden het nog steeds een mooi product en hebben er het volste vertrouwen in."  Volgens de directeur hebben de medewerkers blijkbaar niet altijd het gasmaker gedragen. Hij geeft  toe dat er iets mis is gegaan. " Maar,we hebben nu véél geinvesteerd in de veiligheid bij de bouw van een nieuwe installatie in Sterksel", zegt Sweering.
SalarisDe problemen  bij het bedrijf stapelen zich op. Zo stelt een aantal medewerkers dat er géén salaris is uitbetaald. Volgens de directie klopt dat en wordt er aan gewerkt. "Het is een uitdagende tijd", zegt Sweering.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.