Grote anti-terreuroefening op Vliegbasis Eindhoven: F-16's dwingen 'gekaapt' vliegtuig tot landen

29 januari 2015 om 19:00
nl
Tijdens de grote anti-terreuroefening op Vliegbasis Eindhoven donderdagochtend is een 'gekaapt' KDC-10-transportvliegtuig van de Luchtmacht door twee F-16's gedwongen te landen op vliegbasis Eindhoven.
Geschreven door

Het vliegtuig landde rond één uur donderdagmiddag. Het overige vliegverkeer ondervond geen hinder van de oefening, laat de vliegbasis Eindhoven weten. De oefening duurde tot het einde van de middag, meldt een woorvoerder van de Koninklijke Marechaussee.
Verplicht 'kaping' te oefenenHet ging om een oefening waarin alle facetten van een vliegtuigkaping werden getraind. Onder meer de coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en alle hulpdiensten en speciale eenheden die vallen onder de Dienst Speciale Interventies (DSI) waren van de partij.
De oefening werd al vanaf juni voorbereid. Betrokkenen laten weten dat er voortdurend wordt getraind op operaties tegen terreur. “Alle scenario's worden keer op keer geoefend', zegt een van hen.
“Als er waar dan ook ter wereld nieuwe ontwikkelingen op terreurgebied zijn, worden die direct opgepikt en meegenomen in de trainingen. Hoewel er op dit moment geen concrete dreiging is, trainen we zo realistisch mogelijk om ons zo goed mogelijk op alles voor te bereiden. Kosten nog moeite worden gespaard.''
Prepareren tussen de bomenKorte tijd na de landing van het gekaapte vliegtuig kwamen de eerste leden van de DSI al onopvallend de achterpoort van het vliegveld binnenrijden. Ze groepeerden en prepareerden zich bij de door bomen gedekte vliegtuighangars.
Nog geen tien minuten later kwamen de andere anti-terreureenheden met twee speciale ladderwagens binnen om de passagiers in het vliegtuig te kunnen bevrijden.
Terwijl de eerst aangekomen teams alvast de locatie rond het vliegtuig verkenden en in actie konden komen als dat direct nodig was, bereidden de andere eenheden zich voor. Met alle informatie die werd verzameld, maakten ze een aanvalsplan.
‘Dode gijzelaars’Rond de kaping gebeurden verschillende incidenten waarop alle deelnemers van de oefening snel moesten inspelen. Zo werden er gijzelaars gedood en een deel van de gegijzelden vrijgelaten.
Uiteindelijk bestormden de anti-terreureenheden het vliegtuig door de voor- en achteringang. De 'terroristen' werden overmeesterd en de gijzelaars bevrijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.