Brabant zet met Brabant-C 25 miljoen opzij voor kunst en cultuur in de provincie

29 januari 2015 om 13:04
nl
Brabant gaat de komende jaren 25 miljoen euro in de cultuur pompen. De provincie heeft speciaal daarvoor de organisatie Brabant-C opgericht. In Tilburg - waar het kantoor van Brabant-C staat - wordt dat donderdagmiddag met een klein feestje gevierd.
Geschreven door

Brabant-C is het Brabantse antwoord op de verloren strijd om de titel Culturele Hoofdstad 2018. Het fonds met in eerste instantie 25 miljoen euro moet de Brabantse cultuur in de vaart der volkeren opstoten, zoals eerst de titel 'Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018' dat had moeten doen.
Kunst blijft achterDe kunst in Brabant blijft achter bij de belangrijke economische positie die de provincie heeft. Die overtuiging lag onder de strijd voor de titel Culturele Hoofdstad én ligt nu onder Brabant-C. Een aantrekkelijk cultureel klimaat is een belangrijke factor bij het aantrekken van internationaal talent voor het bedrijfsleven. Ook is een kunstzinnige en creatieve manier van denken belangrijk voor innovatie.
Iedereen met een kunstzinnig plan kan een beroep doen op de 25 miljoen van Brabant-C. Maar het fonds betaalt nooit meer dan een-derde van de begroting. Ongeveer een derde moet de aanvrager zelf betalen om te laten zien dat hij over 'cultureel ondernemerschap' beschikt. Het laatste deel moet van elders komen, waarmee de aanvrager maatschappelijk draagvlak aantoont.
3 x 25 = 75 miljoen euroVolgens de provincie wordt de 25 miljoen van de provincie op die manier verdrievoudigd tot een totale investering van 75 miljoen. Die voorwaarden waren politiek ook belangrijk. Om de investering van 25 miljoen voor politici verteerbaar te maken, moest duidelijk zijn dat Brabant-C geen 'ouderwetse subsidiefabriek' zou worden.
Overigens, Brabant-C gaat niet alleen over het verdelen van geld. De nieuwe organisatie gaat zich ook bemoeien met het cultureel klimaat van de provincie. Brabant-C gaat actief op zoek naar mensen en organisaties die mooie plannen hebben en gaat proberen mensen bij elkaar te brengen zodat nieuwe plannen ontstaan.
TwijfelsIn de provincie zijn inmiddels ook al de eerste twijfels over Brabant-C te horen. De eerste is of er in Brabant nog wel culturele organisaties zijn die de hoge ambities waar kunnen maken. Nogal wat culturele instellingen zijn door de bezuinigingen verdwenen of fors gekort. De tweede vraag is waar de twee derde (50 miljoen) vandaan komt, die Brabant-C níet betaalt.
Het is duidelijk dat de provincie wat dat betreft ook naar de gemeenten kijkt, die immers ook mee zouden betalen aan 'Eindhoven Culturele Hoofdstad'. Veel gemeenten zijn op dit moment erg voorzichtig met het geld, omdat zij bijvoorbeeld de financiële gevolgen van de decentralisatie van de zorg nog niet kunnen overzien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.