Schoenenreus uit Uden is failliet, maar wordt misschien overgenomen: 'Tien geïnteresseerden'

29 januari 2015 om 14:36
nl
De Schoenenreus is donderdagmiddag failliet verklaard. Volgens bewindvoerder Bas van Dooren betekent dat niet dat het einde oefening is voor de Schoenenreus. De bewindvoerder is nog met diverse kandidaten in gesprek over een overname.
Geschreven door

Volgens Van Dooren is een overname 'zeker niet uit te sluiten'. "Niets is onmogelijk." Na een faillissement is een overname aantrekkelijker, omdat de nieuwe eigenaar de schuldenlast dan niet overneemt.
Volgens Van Dooren hebben zich meer dan tien partijen gemeld die interesse hebben in een eventuele doorstart van de keten in afgeslankte vorm. Het gaat om retailers uit binnen- en buitenland. "Ik moet nog inventariseren hoe serieus ze zijn.''
Faillissement geen verrassingHet faillissement van de Schoenenreus komt niet als een verrassing. "Ik heb op dit moment geen middelen om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen", zei de bewindvoerder donderdagochtend. "En omdat het einde van de maand is en de lonen eruit moeten, is dat een nijpende zaak."
De winkelketen Schoenenreus, met het hoofdkantoor in Uden, heeft ruim 140 filialen in Nederland en België en heeft ongeveer 1000 werknemers. Schoenenreus werd dinsdag door de rechter uitstel van betaling (surseance) verleend, vaak het voorportaal van een faillissement.
Reactie FNVTon Peters, bestuurder FNV Bondgenoten, noemt de situatie dramatisch, ‘zeker voor de mensen die het treft’. “Het is te hopen dat er na een doorstart geen salarisvermindering wordt doorgevoerd. Iedereen staat dat maar toe, maar het is heel zuur voor die mensen die er jarenlang gewerkt hebben”, aldus Peters, die alsnog hoopt dat de werknemers van het failliete bedrijf werkzaam kunnen blijven.
Eerder faillissementSchoenenreus ging in januari 2013 al eens bankroet. De keten had last van een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels. Toen maakte het bedrijf op dezelfde dag een doorstart met minder winkels, een nieuwe formule en met circa 1000 van de 1500 werknemers.
Over het faillissement van 2013 bestaan geruchten dat er sprake zou zijn van een vooropgezet plan om makkelijk van personeel af te komen. Vakbond FNV heeft dat alleen nooit hard kunnen maken, liet FNV-bestuurder Ron Peters weten. Er lopen nog steeds juridische procedures, waarbij schuldeisers en werknemers de onderste steen hierover boven proberen te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.