Beveiliging Nederlandse kerncentrales niet aangescherpt na mogelijke terreurdaad bij Doel

29 januari 2015 om 15:14
nl
Het is volgens minister Plasterk niet nodig om te kijken of de beveiliging van Nederlandse kerncentrales voldoende is, nu blijkt dat er mogelijk een terreurdaad is gepleegd bij de Belgische kerncentrale in Doel. Plasterk zegt in antwoorden op Kamervragen van de VVD dat de nucleaire installaties voldoen aan alle nationale en internationale regelgeving.
Geschreven door

Daarmee lijkt hij de onrust bij onder meer de gemeente Bergen op Zoom weg te willen nemen die ontstond nadat het ongeluk vlak over de grens in Doel gebeurde. Begin augustus liet iemand er met opzet 65.000 liter olie weglopen, waardoor de turbines van de kerncentrale zware schade opliepen.
MiljoenenschadeDe centrale werd stilgelegd voor reparaties, met een prijskaartje van 30 miljoen euro. Volgens het Belgisch Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van Dreiging is het waarschijnlijk dat het om een actie van terroristen ging. Reden voor Kamerleden Dijkhoff en Tellegen vragen te stellen over de kwestie.
De minister laat weten dat er intensief wordt samengewerkt met de Belgen om incidenten te voorkomen. Uit een recent rapport van het Atoom Energie Agentschap (IAEA) blijkt volgens Plasterk dat de nucleaire beveiliging in België 'robuust' is en dat er voortdurend verbeteringen bij de installaties worden doorgevoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.