Stijgende belangstelling voor failliete dierentuinen als Zoo Parc Overloon

29 januari 2015 om 15:56
nl
Er is steeds meer belangstelling voor de drie dierentuinen uit het faillissement van Zodiac Zoos. Onder de drie is Zoo Parc Overloon. Waren er dinsdag nog drie tot vijf serieuze kandidaten voor een overname, donderdag staan er tot wel twintig partijen op de spreekwoordelijke stoep bij de curator.
Geschreven door

Zodiac Zoos is eigenaar van Zoo Parc Overloon en van twee andere kleine dierentuinen in Epe en Leeuwarden. De organisatie verkeerde al langer in financieel zwaar weer. Zeker nadat Zodiac Zoos in 2012 toenmalig onderdeel Kasteeltuinen Arcen failliet moest laten gaan en met de schulden bleef zitten.
'Razend druk' bij curatorDie schulden drukten zwaar op de hele organisatie. De Rabobank heeft de afgelopen jaren voor miljoenen aan krediet verleend aan de organisatie, zo weet Het Financieele Dagblad. De bank wilde dat het bedrijf zelf andere geldschieters aantrok, maar dat lukte maar niet.
Afgelopen maandag eiste dat uiteindelijk zijn tol en verklaarde de rechtbank Zodiac Zoos failliet. Curator Piet Gunning liet dinsdag al weten dat er veel belangstelling is voor de dierentuinen, sommige partijen willen delen van Zodiac Zoos, anderen zouden de hele organisatie wel over willen nemen.
Donderdag zegt Gunning het razend druk te hebben met het rangschikken van nog meer gegadigden. "De teller staat op rond de twintig. Er lijkt nog steeds goede kans op een geschikte overnamekandidaat", aldus Gunning. Meer commentaar wil de curator niet geven.  
'Kritische vragen weggewuifd'Donderdagavond wil de fractie PK Boxmeer in de gemeenteraad van Boxmeer weten wat wethouder Erik Ronnes (recreatie en toerisme) wist van en had kunnen doen aan het faillissement.
Zoo Parc Overloon ligt in de gemeente Boxmeer. PK Boxmeer zegt dat er de afgelopen jaren met regelmaat raadsvragen zijn gesteld over de financiële situatie van Zodiac Zoos. "Kritische raadsvragen over die situatie werden de afgelopen jaren door de wethouder altijd weggewuifd", vindt de fractie.
Dierenwelzijn vooralsnog niet in gevaarConcreet lijkt het faillissement weinig gevolgen te hebben voor Zoo Parc Overloon. Het UWV neemt de salarisbetaling van het personeel op zich en huisbankier Rabobank is bereid om boedelkrediet te verlenen zodat de parken open kunnen blijven en er voer voor de dieren gekocht kan worden. Ook hebben de vrijwilligers van het park aangekondigd extra werk te verzetten zoals rondleidingen geven.
Mocht het welzijn van dieren in gevaar komen, dan zouden koepelorganisaties Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en Dier en Park bij kunnen springen met begeleiding. Zo denkt voorzitter Walter Getreuer van laatstgenoemde organisatie. "Ik verwacht niet dat het zo ver gaat komen. Maar mochten de dieren weg moeten, dan weet ik bijna zeker dat er heel snel opvang gevonden kan worden in binnen- en buitenland."
Ook voorzitter Marc Damen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen bevestigt dit. "Ook op Europees gebied kan er bijgesprongen worden. Dan hebben we het geluk dat Zoo Parc Overloon relatief kleine dieren heeft. Overigens is het ook zo dat veel dieren geen eigendom van het park zijn, maar onderdeel van een fokprogramma of uitwisselingsproject."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.