Video

DWDD Pop-Up Museum in Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Marc-Marie Huijbregts en Van Abbemuseum

29 januari 2015 om 15:14 • Aangepast 21 november 2020 om 20:20
nl
Het bekende televisieprogramma De Wereld Draait Door bestaat tien jaar en viert dat met het 'DWDD Pop-Up Museum', dat donderdag onderdak heeft gekregen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Tien tafelheren en -dames van DWDD mochten een museumdepot induiken om hun eigen minitentoonstelling te maken. Tilburger Marc-Marie Huijbregts selecteerde hiervoor meerdere portretten van het Eindhovense Van Abbemuseum.
Profielfoto van
Geschreven door

De gastconservatoren mochten in het depot kiezen wat ze wilden en hebben in het museum elk hun eigen zaaltje. Zo koos Jan Mulder ging voor popart en Halina Reijn voor stillevens met schedels. Cabaretier Marc-Marie Huijbregts zocht met zijn ogen 'andere ogen'. "Ik werd ongemerkt naar de portretten toegezogen." En passant ontwikkelde hij een eigen zoetige geurtje voor bij de expositie.
'Vergeten creaties'Schrijver Joost Zwagerman liet zich leiden door een schilderij van twee dode vogels van de 'vergeten schilder' Floris Verster, en koos bij het Haags Gemeentemuseum verwante schilderijen uit van stillevens en dode dieren en mensen.
Ook Cécile Narinx, hoofdredactrice van Harper's Bazaar, brengt vergeten creaties voor het voetlicht. Ze koos in het Centraal Museum voor kledingstukken van het ooit veelbelovende ontwerperscollectief GILL, dat een stille dood stierf. Pieter van Vollenhoven en Nico de Haan, vogelliefhebbers pur sang, selecteerden in het Rijksmuseum doeken van gevogelte.
'Gekozen op gevoel'Nico Dijkshoorn ging af op zijn gevoel. "Ogen een beetje dichtknijpen, voor een kunstwerk gaan staan, en dan páng: kijken." Hij voorzag zijn werken van eigen dichterlijke tekstjes. Bij het werk van een homp vlees: "U kijkt naar uw eigen binnenkant, mooi neergelegd voor de schilder."
Actrice Halina Reijn ging voor de thema's dood en leven en echt en onecht. "Ik heb een obsessie met de dood", vertelde ze. Ze selecteerde bij Museum de Fundatie onder meer 'Le blute-fin', dat enkele jaren geleden aan Vincent van Gogh werd toegeschreven. Het hangt normaal op zaal, maar mocht bij wijze van uitzondering toch worden uitgeleend. Jasper Krabbé is de enige van wie ook een eigen werk te zien is, zelf gekozen in het depot van het Stedelijk.
'Tien musea onder één dak'DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk is in zijn nopjes met het resultaat. "Het is prachtig, het zijn tien musea onder één dak. Ik kan een gevoel van trots niet onderdrukken." De 'vergeten kunst' is te zien tot eind mei.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.