Video

Langste Vincent van Gogh ooit (28 meter) wordt gemaakt op het Sint Lucas in Eindhoven

29 januari 2015 om 17:44 • Aangepast 24 april 2020 om 23:05
nl
Een Vincent van Gogh uitgesneden in linoleum en geprint op 28 meter canvas. Leerlingen van het Sint Lucas in Eindhoven zijn al dagen bezig om deze opmerkelijke productie klaar te krijgen voor de Open Dagen van de school.
Geschreven door

Het moet 's werelds grootste print worden van verzamelde Vincent van Gogh schilderijen. Op het Sint Lucas zijn leerlingen en docenten druk in de weer om die opmerkelijke prestatie en productie voor elkaar te krijgen. Als het mee zit, slepen ze met het Van Goghproject ook nog een echt wereldrecord in handen. Het record langste Van Gogh ooit op print.
Van Gogh in linoleumVeertien schilderijen van Van Gogh zijn geselecteerd om geprint te worden op het canvasdoek. Het meeste werk zit in het uitsnijden van al die schilderijen in linoleum. Honderden plaatjes linoleum moesten worden gegutst. Dat is het uitsnijden van de beeltenis met een vlijmscherp gutsmesje in het linoleum.
Bij die operatie werd er uiteraard ook in de nodige vingers gesneden. Gutsen zonder in je vingers te snijden, is bijna onmogelijk. Na het gutsen werden de honderden plaatjes linoleum ingesmeerd met drukinkt en afgedrukt op het canvas. Het afdrukken gebeurde simpel en doeltreffend. Plaatje ondersteboven op het canvas en dan met twee voeten het plaatje aandrukken.  
Tijdens de open dagen van Sint Lucas in Eindhoven, 30 en 31 januari, kun je het resultaat bekijken in de VMBO-aula.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.