Vanaf volgend jaar geen nachttreinen na twee uur 's nachts in Brabant

29 januari 2015 om 18:13
nl
De nachttreinen in Brabant rijden vanaf 2016 definitief niet meer na twee uur 's nachts. Of er dan wel bussen gaan rijden in de late uurtjes wordt nog onderzocht. Uit onderhandelingen met NS blijkt dat de kosten om treinen te laten rijden te hoog zijn.
Geschreven door

Het is niet de eerste keer dat het bericht komt dat het onrendabele nachtnet stopt. Vaak werd de beslissing uitgesteld, maar nu gaat het er toch van komen.
WorstelingDe provincie worstelde al langer met de vraag of het nachtnet in stand gehouden moest worden. Gedeputeerde Ruud van Heugten gaf eerder dit jaar al aan dat hij de mogelijkheid tot een vervangende nachtbus wil gaan onderzoeken.
Op dit moment rijden er op vrijdag en zaterdag tussen Eindhoven en Utrecht, Eindhoven en Rotterdam en Tilburg en Den Bosch nog wel treinen tot vier uur 's nachts.
Als de provincie deze constructie in stand wilde houden dan ging het 700.000 euro per jaar kosten, liet NS weten. Het alternatief was om tot 02.00 uur treinen te laten rijden.
'Grootste gedeelte ritten vóór twee uur 's nachts'Reizigers gebruiken de nachttrein namelijk vooral voor korte afstanden binnen de provincie en 75 procent van de ritten wordt gemaakt vóór twee uur. De reizigers die gebruik maken van het nachtnet zijn voornamelijk mensen die in andere plaatsen uit zijn geweest.
Het Brabantse nachtnet rijdt sinds december 2007. Drie nachten per week (donderdag-vrijdag, vrijdag-zaterdag en zaterdag-zondag) rijden er treinen die Dordrecht, Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven met elkaar en met Utrecht en Rotterdam verbinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.