Herman van der Zandt reageert op gewapende man in NOS-gebouw: 'Dacht eerst nog dat het een grap was'

30 januari 2015 om 08:19 • Aangepast 21 november 2020 om 20:19
nl
Voor het eerst in de geschiedenis van het Achtuurjournaal is de uitzending niet doorgegaan. Vlak voor de uitzending drong een gewapende man het NOS-gebouw binnen. De Bredase Herman van der Zandt zou het journaal presenteren. "Dan moet je niet nadenken, maar zorgen dat je weg komt."
Profielfoto van
Geschreven door

Bijna een uur lang was er op NPO1 alleen maar een scherm te zien met daarop: ‘Even geduld. Wegens omstandigheden geen NOS-journaal'. Rond halftien begon NOS uit te zenden vanuit de studio in Den Haag. Na onder meer de beelden van de gewapende man, het moment dat hij overmeesterd wordt en een telefonisch interview met NOS-directeur Jan de Jong en redacteur Martijn Bink sprak Ron Fresen met Herman van der Zandt.
'Uitzending vergeten'“Wij stonden allemaal klaar voor het journaal, we konden beginnen”, zegt Van der Zandt in de uitzending. “Ik had continu contact met Martijn Bink op de redactie. Op de camera zag ik dat er iets aan de hand was, maar ik kon niet echt zien wat. Martijn antwoordde niet meer en hij keek naar iemand die buiten beeld was. We zaten net voor de uitzending, dus dat was vreemd. Een vreemde hoort niet op die plek te zijn voor een uitzending. Aan de ogen van Martijn zag ik dat er iets mis was. Toen kreeg ik te horen dat er iemand met een pistool was en dat hij op weg was naar de studio.”
Op dat moment werd besloten de studio te verlaten en het gebouw te evacueren. “Dat was ongeveer een minuut voor acht uur. Dan breng je eerst jezelf in veiligheid. De uitzending wordt dan even vergeten.”
Grap“Eerst denk je nog even dat het een grap is”, vertelt Van der Zandt aan Fresen. “Maar ik kon het gezicht van Martijn Bink zien via een scherm. Dat zag er heel serieus uit. Dan moet je niet nadenken, maar zorgen dat je weg komt. We wisten niet of er nog andere gewapende mensen in het gebouw waren, dus we zijn via een kruipdoor sluipdoor-weg naar buiten gegaan.”
Het was een erg vreemde ervaring voor de nieuwslezer. De man met het wapen bevond zich in de ‘kleine’ studio, niet in de studio van het Achtuurjournaal. “Daar zit ik altijd, op die plek. Het is nogal maf om te zien dat er iemand rond loopt met een pistool die vervolgens opgepakt wordt. Heel raar om te zien.”
NOS'ers ondergebracht bij RTLHet pand is na de gijzeling volledig doorzocht. De politie heeft verder niets gevonden. Alle NOS-medewerkers moesten op honderd meter afstand wachten tot het gebouw werd vrijgegeven. Iets na halfelf werd het gebouw weer vrijgegeven. De NOS-medewerkers werden opgevangen bij het RTL-gebouw, waar ze een kop koffie kregen.
“We hadden meteen de reflex om verder te gaan met de uitzending”, gaat Van der Zandt verder. “Maar we kunnen het pand niet in, we kunnen niet bij de camera’s of studio’s. Dus nu moet het vanuit Den Haag. Ik zou graag op zender gaan, maar dat kan nog niet.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.