Henk Krol na ophef over zijn tweet: 'We moeten nadenken over back-up na kaping bij NOS'

30 januari 2015 om 10:23 • Aangepast 21 november 2020 om 20:19
nl
Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus vindt de kritiek op zijn tweet tijdens de kaping van de NOS-redactie donderdagavond begrijpelijk. Tóch wil de Eindhovenaar er een belangrijker punt mee aankaarten: er moet een back-up zijn voor als er iets ergs gebeurt bij de publieke omroep.
Profielfoto van
Geschreven door

'Als er paniek is in Nederland moeten we de tv aanzetten. Nu er iets bij de NPO is, kunnen ze niet eens uitzenden wat er aan de hand is', twitterde de politicus verbaasd nadat hij thuis kwam en het zwarte beeld op televisie zag.
Dat werd hem niet in dank afgenomen. Naast de reactie 'Zak' van parlementair verslaggever van de NOS Joost Vullings, was er ook 'Flapdrol' en 'Triest'. Daarnaast leverde de tweet hem nog onbeschoftere reacties op.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Uitzending duurde te lang'Begrijpelijke emoties, zo vindt Krol, hoewel dat wat hem betreft niet de strekking van zijn verhaal is. "Ik neem niemand iets kwalijk. Ik vind alleen wel dat we met alle ellende die we hebben meegemaakt moeten nadenken over een back-up. Nu duurde dat te lang", zegt hij tegen Omroep Brabant.
Krol licht toe: "Alle belangrijke en landelijke media, zoals actualiteitenprogramma's, komen uit dat ene gebouw in Hilversum. Er hoeft maar íets te gebeuren en ineens ligt de hele publieke nieuwsvoorziening plat."
'Ingewikkelde constructie'De NOS kon een tijd lang niets uitzenden door de kaping. Alle medewerkers moesten het gebouw namelijk op last van de politie verlaten. Onder hen ook diegenen die de zenders aanstuurden.
Met als gevolg dat er zowel NPO1 als NPO2 niets was te zien. "Bij een kaping moet je niet nadenken, maar zorgen dat je weg komt", reageerde de Bredase NOS-presentator Herman van der Zandt later.
Het duurde ongeveer een uur voordat de NOS-studio in Den Haag de boel weer in de lucht kreeg. Dat dankzij 'een ingewikkelde constructie', zo zei parlementair verslaggever Ron Fresen tijdens de uitzending, anders duurde het nog langer.
Gijzeling bij koning én NOS"Met de kaping worden we met de neus op de feiten gedrukt. We moeten ervoor zorgen dat de publieke nieuwsvoorziening in de toekomst altijd kan blijven doorgaan", zegt Krol.
"Stel dat er een terroristische organisatie écht actief zou zijn in Nederland. Dan zou die de koning en koningin kunnen gijzelen en tegelijkertijd de NOS kunnen binnenvallen. Dan worden wij daarover niet meteen geïnformeerd."
Aankaarten in KamerDe 50Plus-voorman denkt erover de kaping in de Tweede Kamer aan te kaarten, maar weet nog niet of hij er Kamervragen over stelt. "Ik denk dat collega's de behoefte hebben om erover te praten. Hier wil ik graag aan meedoen."
De NOS heeft laten weten dat er inmiddels verscherpte beveiligingsmaatregelen worden genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.