Video

Campagne om te waarschuwen voor sluipmoordenaar koolmonoxide: tientallen doden per jaar

1 februari 2015 om 12:00
nl
Met een grote preventiecampagne vragen de veiligheidsregio's aankomende week aandacht voor een relatief onbekende, maar daarom niet minder gevaarlijke sluipmoordenaar: koolmonoxide.
Geschreven door

Je hoort het niet, je ziet het niet en je ruikt het niet. Maar jaarlijks is koolmonoxide wel goed voor tientallen doden en honderden zieken. Slecht onderhoud aan CV-ketels en het ontbreken van koolmonoxidemelders zijn belangrijke redenen voor het grote aantal slachtoffers.
Niet serieusHarm de Haas uit Waalwijk installeert en onderhoudt CV-ketels. "Mensen nemen het gevaar gewoon niet serieus. Laatst was ik nog bij een klant, waar de gassen uit de pakking van de ketel lekte. Toen we de klant op de gevaren wezen, nam ze het toestel die avond gewoon in gebruik."
Onwetendheid creëert nonchalance. Met grote risico's voor de gezondheid tot gevolg. De bewoners van een appartementencomplex in Rijen weten hier alles van. Wies Spapen: "Een paar weken na de opening van de flat werden we met z'n allen geëvacueerd vanwege gevaar voor koolmonoxidevergiftiging."
Geopereerd aan kankerVoor Spapen en haar man kwam de evacuatie op tijd. Maar een ander echtpaar uit het gebouw was toen al overleden. Spapen: "Die meneer was geopereerd aan kanker en had de boodschap gekregen dat hij weer van het leven kon genieten. Anderhalve week later lag hij dood in zijn appartement door koolmonoxide."
Naast initiatieven van slachtoffers en hun nabestaanden, komen de veiligheidsregio's nu met een grote, gezamenlijke campagne. Charles Meijer van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: "Als je lange tijd lage concentraties koolmonoxide binnenkrijgt, kun je last krijgen van griepverschijnselen. Krijg je méér binnen, dan kun je ernstig ziek worden en zelfs overlijden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.