Video

Investeerders AquaPurga boos: 'Geld ging naar andere projecten'

31 januari 2015 om 18:46
nl
De investeerders van het Bossche bedrijf AquaPurga maken zich ernstig zorgen over hun geld. Ze zijn boos dat het bedrijf geld van investeerders in andere projecten heeft geïnvesteerd zonder hun medeweten. "Het is kwalijk," zegt Han Diebels van de belangenvereniging van investeerders. "Niet helemaal verantwoord, dan zeg ik het voorzichtig."
Geschreven door

AquaPurga installeert mestverwerkingsinstallaties bij veehouders op het bedrijf. Een maatschap van particuliere investeerders zorgt voor een deel van het geld voor de machine. In totaal is er gedurende vier jaar 30 miljoen euro ingelegd door de investeerders. De investeerders kregen door belastingvoordelen hun inleg wel terug, maar het rendement bleef uit. Want machines werken niet goed, ook tot grote zorgen van de veehouders.  
'Groot risico'De investeerders zijn vooral boos over het feit dat AquaPurga hun geld in andere projecten stak. "Zo ging er vijf miljoen naar een waterstofproject in Duitsland", zegt Han Diebels. "Dat staat wel erg ver weg van de mestverwerkingsinstallaties die wij besteld hadden. Ik dacht dat het een grapje was, toen ik het hoorde. Ik vond het wel kwalijk. Dit had gekund als de mestapparaten keurig op de rails hadden gestaan. Maar zolang dat niet afgetikt is, neem je een groot risico, denk ik."
Volgens directeur Bèr Sweering hadden de andere projecten wel degelijk een link met Aquapurga. "Deze projecten zijn direct of indirect ter ondersteuning van de mestverwerking of de technologie. Ook hoopten we toegang te krijgen tot meer financiering." Volgens Sweering haakten deze financiers helaas af, waardoor het spaak liep.
"We proberen het nog wel te herstellen." Op de vraag of hij de investeerders niet had moeten voorlichten over de andere projecten, zegt hij: "Daarover ben ik nog in gesprek met de belangenvereniging."
'Fiscus royaal bijgedragen"Als het misgaat met AquaPurga, zijn niet alleen de 500 investeerders gedupeerd. Ook de fiscus heeft volgens Han Diebels 'royaal bijgedragen'. "Omdat het zo'n belangrijk product is en de noodzaak van mestverwerking in deze regio heel acuut is, zijn investeerders erin gestapt, geholpen door de fiscus. We zijn nu in overleg met de fiscus. We hebben allebei belangen en hopen daar uit te komen." Maar dat de belastingbetaler ook op de blaren moet zitten, sluit Diebels niet uit.
AquaPurga zoekt nu meer geld bij investeerders in een poging de mestverwerkingsinstallaties toch weer aan het draaien te krijgen. Maar voor de investeerders is dat een moeilijke keuze. Meer geld investeren of de handen ervan af trekken en het verlies nemen. De investeerders zeggen er 'hoofdpijn' van te hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.