Video

Mathieu van der Poel wereldkampioen veldrijden in het Tsjechische Tábor: 'Ik besef het nog niet'

1 februari 2015 om 16:06 • Aangepast 24 april 2020 om 23:10
nl
Mathieu van der Poel heeft zondagmiddag als jongste renner ooit de wereldtitel veldrijden veroverd. De 20-jarige crosser kwam na een lange solo als eerste over de finish. De Belg Wout van Aert eindigde als tweede. Lars van der Haar pakte net als in 2013 de bronzen plak. Van der Poel was ontroerd na zijn overwinning: "Ik kan het eigenlijk nog niet geloven."
Geschreven door

Naast Mathieu van der Poel deed ook zijn broer David mee aan het WK. Hij eindigde op de 33e plek. Corné van Kessel uit Veldhoven ging ook in Tábor van start maar viel uit na een zware crash.  
Mathieu van der Poel onverwachte kanshebberVan der Poel had gezien zijn leeftijd nog bij de beloften mogen rijden, maar na een aantal sterke wedstrijden tussen de profs besloot hij voortijdig over te stappen. De jongeling nam in Tabor in de eerste ronde meteen het initiatief en probeerde bij de rest weg te rijden. Van der Poel kreeg een gaatje, maar na een fout bij het springen over de balken sloten de Belgen Van Aert en Kevin Pauwels en Van der Haar weer aan. [Tweet:body:https://twitter.com/job_dusoleil/status/561880636806680576]Van Aert ging daarna echter in de fout, zodat Van der Poel weer afstand kon nemen. Pauwels ging met Van der Haar in zijn wiel in de achtervolging. De voorsprong van Van der Poel kwam echter niet meer in gevaar. Met nog drie ronden te gaan, reed Van der Haar zich los in de strijd om de tweede plaats. Op het laatste rechte stuk werd de Nederlander echter toch nog gepasseerd door Van Aert. [Tweet:body:https://twitter.com/job_dusoleil/status/561889149679337472]  'Geweldig jaar om in regenboogtrui te rijden'Veldrijder Mathieu van der Poel kon vlak na de race nog nauwelijks geloven dat hij de wereldtitel bij de profs had veroverd. "Ik geloof dat ik nog niet helemaal besef wat dit allemaal betekent", zei de 20-jarige renner die met tranen van geluk over de finish kwam. "Maar ik kijk er naar uit om een heel jaar in de regenboogtrui te mogen rijden. Dat is echt geweldig."
Van der Poel had al snel een gat geslagen, maar toch was het een zware race voor hem. "Ik had wel veel vertrouwen gekregen van mijn winst vorige week in Hoogerheide. Maar het was mentaal erg zwaar, want mijn voorsprong was toch niet heel groot. In de laatste ronden heb ik steeds tegen mezelf gezegd: je wordt wereldkampioen. Maar ik kan het eigenlijk nog niet geloven."[Tweet:body:https://twitter.com/job_dusoleil/status/561892288243458048]   Zesde Nederlandse wereldkampioen veldrijdenMathieu van der Poel trad met zijn titel in de voetsporen van zijn vader Adrie, die in 1996 wereldkampioen werd. In totaal is hij de zesde Nederlander die in de hoogste categorie de regenboogtrui weet te bemachtigen. Hennie Stamsnijder (1981), Henk Baars (1990), Richard Groenendaal uit Sint-Michelsgestel (2000) en Lars Boom uit Vlijmen (2008) pakten ook de wereldtitel. [Tweet:body:https://twitter.com/daanhakkenberg/status/561892844529807361]De pas 20-jarige Mathieu van der Poel uit Hoogerheide had ervoor gekozen om deel te nemen aan de WK bij de elite en zag deze met vertrouwen tegemoet. Vanwege zijn leeftijd had hij ook nog mee kunnen doen aan het WK voor de beloften. In Hoogerheide wist hij meteen zijn

eerste wereldbekerwedstrijd bij de elite op zijn naam te schrijven.      
LiveblogZondagmiddag hield Omroep Brabant een liveblog bij waarin de Brabantse renners op de voet werden gevolgd. Deze kan je hier teruglezen. Ook zaterdagmiddag werd een liveblog bijgehouden bij het WK voor de vrouwen. Marianne Vos uit Meeuwen werd derde, Sanne van Paassen uit Vlierden zeventiende.      [CoverItLive:http://rss.coveritlive.com/rss.php?altcast_code=632e33a000]          

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.