Zwaarbevochten zege PSV op Willem II: Depay maakt winnende doelpunt na missen penalty

31 januari 2015 om 21:24 • Aangepast 21 november 2020 om 20:18
PSV is zaterdag op miraculeuze wijze ontsnapt aan kostbaar puntenverlies in de titelstrijd. De koploper van de eredivisie keek voor eigen publiek tegen Willem II lang tegen een achterstand aan. In de tumultueuze slotfase wist PSV de wedstrijd toch nog te kantelen, dankzij treffers van invaller Jürgen Locadia en Memphis Depay: 2-1.

Daardoor behield de ploeg van trainer Phillip Cocu niet alleen zijn ongeslagen thuisstatus, maar ook de royale voorsprong op Ajax aan kop van de ranglijst.
'Slechte start PSV' Toch was het opnieuw allerminst overtuigend wat PSV liet zien. De ploeg van Cocu counterde de afgelopen weken op bezoek bij Vitesse (0-1) en SC Cambuur (1-2) naar de winst. In beide uitwedstrijden zakte PSV ver terug om vervolgens in de omschakeling toe te slaan. De koploper had daarbij het geluk dat zowel Vitesse als Cambuur de kansen die het kreeg onbenut liet. Willem II zocht in Eindhoven ook brutaal de aanval en de 'Tricolores' beloonden zichzelf wél voor die gedurfde spelopvatting.
De bezoekers hadden al een paar kansen gekregen toen Robert Braber in de dertigste minuut de score opende. De middenvelder kon een hoekschop van Stijn Wuytens ongehinderd inkoppen: 0-1.

Willem II blijft overtuigenDaardoor werd PSV plotseling gedwongen om het spel te gaan maken, iets wat de ploeg van Cocu maar moeilijk lukte. Willem II hield de ruimtes heel klein en zat er steeds bovenop. De thuisclub moest het vooral hebben van afstandsschoten, want voetballend kwam PSV er nauwelijks doorheen.

PSV vol in de aanval Het was opvallend hoe lang het duurde voordat PSV in de tweede helft echt vol de aanval koos. Geruime tijd zocht de thuisploeg zonder overtuiging naar openingen in de hechte Tilburgse defensie, met onder de lat de uitblinkende doelman Kostas Lamprou. De Griek hield zijn ploeg ruim tachtig minuten overeind, ook nadat hij een kwartier voor tijd zelf een strafschop had veroorzaakt. Memphis Depay schoot die echter hoog over, wat het geloof van Willem II in een stunt versterkte.

In de laatste minuten ging het toch nog mis voor de Tilburgers. Eerst schoot Locadia de bal onder Lamprou door voor de gelijkmaker, waarna Depay toch nog de held werd met het winnende doelpunt: 2-1.

Cocu prijst karakter PSVHet kostte PSV grote moeite, maar daardoor smaakte de overwinning op Willem II niet minder lekker voor trainer Phillip Cocu. "Iedere keer zijn we in staat een tempootje hoger te schakelen als de wedstrijd daarom vraagt", zei Cocu zaterdag na de zwaarbevochten zege. "We hebben het vertrouwen dat we ook in de slotfase het verschil kunnen maken. Dat is kenmerkend voor deze ploeg en betaalt zich nu wederom uit."
PSV keek in eigen stadion lang tegen een achterstand aan. Toen Memphis Depay een kwartier voor tijd ook nog een strafschop miste, leek het een verloren avond te worden voor de koploper van de eredivisie. "Zo'n misser kan een breekpunt zijn", erkende Cocu. "Maar de koppies gingen niet omlaag, we rechtten de rug en gingen gewoon door. Deze overwinning komt niet voort uit combinatievoetbal, maar meer vanuit direct spel. Als team moet je aanvoelen hoe je wedstrijden kan winnen. En dit was vandaag de manier om Willem II te verslaan."