Stuifmail 1 februari 2015: aardsterren, vuurzwam en bloeiende roos
Gekraagde aardsterren"Elly van Tol zag drie paddenstoelen in haar tuin verschijnen en vroeg zich af om welke soort het ging. Gekraagde aardsterren heten ze. Aardsterren zijn stuifzwammen met een heel dikke huid. Bij rijpheid splijt die huid open in punten die zich uitspreiden."
"Naarmate aardsterren uitdrogen, krullen de punten van de ster zich verder naar onderen om en drukken dan de hele paddenstoel van de ondergrond los. De aardster wordt daarbij ook losgescheurd van het mycelium, de schimmel in de grond waarvan de zwam het vruchtlichaam is. In een herfststorm rolt de aardster over de bosgrond. Bij elke schok spuit een wolkje sporen uit de stuifbal."
Gewoon vuurzwammetje"Dit paddenstoeltje, een gewoon vuurzwammetje, staat graag op wat humusrijke grond. Deze paddenstoelen zijn dan te vinden op schrale graslanden, maar ook op grazige locaties in heidenvelden en dan vooral op zandgrond."
"Het vuurzwammetje wordt maximaal vijf centimeter hoog. De kleur van dit paddenstoeltje varieert van menie/rood tot vermiljoen/rood, en later zelfs oranje/rood verkleurend."
Bloeiende roosMarianne Steenbakkers zag een bloeiende roos en vroeg zich af hoe het kan dat die nu al opduikt terwijl het pas eind januari is. Volgens mij komt dat doordat het helemaal nog niet zo koud is geweest en de soort vermoedelijk vroeg in het voorjaar bloeit. Met deze temperaturen kan dus die roos dan gemakkelijk tot bloei komen."
"Ook wilde planten zijn door de aanhoudende hoge temperaturen op verschillende locaties al tot bloei gekomen. Op 13 januari stonden speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus in bloei."
Gedicht van Ellen de HaanIk krabbel je naamtussen de bloemen van ijsLaat ze op bloeien.Zachtjes te smeltenterwijl mijn warme ademover je naam glijdt.#haiku