‘Mathieu van der Poel ligt goed bij de Belgen, omdat hij hun taal spreekt’

1 februari 2015 om 13:45
nl
Wordt Mathieu van der Poel uit Hoogerheide wereldkampioen veldrijden? Die vraagt leeft zondagmiddag in Brabant, maar zeker ook in België. Brabander Van der Poel neemt het op tegen tal van Belgen. Maar de Belgen, die vinden die ‘Hollander’ best wel sympathiek.
Geschreven door

Mathieu van der Poel is ‘van ons’. Een Brabander, met roots in Hoogerheide. Zoon van Adrie van der Poel, één van de grootste wielrenners die onze provincie voortgebracht heeft. Mathieu werd echter geboren vlak over de grens en ging daar ook naar school.
Dat heeft zo z’n voordelen, ziet wielercommentator Michel Wuyts van de Belgische VRT. “Hij ligt goed bij de Belgen, omdat hij hun taal spreekt. Hij heeft niet dat typisch Nederlandse. Eerder dat Vlaamse accent, dat hij wellicht op school meegekregen heeft.”
LEES OOK: Zondagmiddag liveblog WK veldrijden: gaat Mathieu van der Poel zijn eerste wereldtitel pakken?
Wordt ie uitgejouwd?Het zou zomaar kunnen dat Van der Poel de komende jaren gaat overheersen in het veldrijden, als Nederlander tussen de Belgen. Een situatie die we nog kennen uit de tijd van Richard Groenendaal uit Sint-Michielsgestel.
“Ik denk niet dat hem zal overkomen wat ooit Groenendaal overkomen is, dat hij uitgejouwd werd”, vertelt Wuyts in het Omroep Brabant-programma Sportlunch.
'Zolang er maar strijd is'Waar veldrijden in Nederland alleen veel kijkers trekt als er Nederlanders vooraan meedoen, is ‘de cross’ in België een van de populairste sporten van het land. Een religie, zo u wilt. Altijd even fanatiek staan de Belgen langs het parcours, om vooral natuurlijk hun 'eigen jongens' aan te moedigen. En dat vertaalt zich af en toe dus is het onheus bejegenen van buitenlanders. “Zo moet het natuurlijk niet”, aldus Wuyts.
“Zolang de Vlamingen iemand hebben waaraan ze zich kunnen optrekken, die gelijke voet kan houden met Mathieu van der Poel, dan is er geen probleem. Maar je weet hoe dat gaat. Als je een hegemonie krijgt van één persoon, gaat dat op termijn wat op het systeem werken, en dan krijg je tegenwerking. Met andere woorden: zolang er strijd is zie ik dat niet gebeuren.”
Gevaarlijke voorspellingTerugkomend op de vraag aan het begin van dit artikel. Wordt Mathieu van der Poel zondagmiddag in het Tsjechische Tábor wereldkampioen veldrijden? Volgens Wuyts is dat zeker geen uitgemaakte zaak. “Het is zo gevaarlijk om op grond van die laatste wedstrijd in Hoogerheide te voorspellen dat Van der Poel er een onemanshow van gaat maken. Dat kan, maar dat is heel gevaarlijk. Bij de junioren en vrouwen was er ook een verrassende winnaar."
“Van mij mag het in de laatste ronde beslist worden. Dat dan maar wint wie zich overeind houdt.” En of dat Mathieu van der Poel is? Dat kun je vanaf 14.00 uur volgen via onze liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.