VS in ban van Superbowl, journalist Maarten van den Broek is erbij: 'Jongensdroom die uitkomt'

1 februari 2015 om 14:52
nl
Op de eerste rang bij het grootste eendaagse sportevenement ter wereld: de Superbowl. Journalist Maarten van den Broek uit Uden is er zondagnacht bij en mag zelfs in de kleedkamers komen. “Dat is doodnormaal hier.”
Geschreven door

In Nederland is American football een hele kleine sport, maar in de VS zorgt de NFL-finale voor een gekkenhuis.
“Dat kun je wel stellen ja. Het is eigenlijk een officiële feestdag hier. Het is echt gigantisch druk”, vertelt Van den Broek vanuit Glendale, Arizona. Midden in de nacht is hij uit z'n  bed gekomen, speciaal om het Omroep Brabant-programma Sportlunch te woord te staan.
Glendale staat op z'n kop“Sportief gezien kun je de Superbowl vergelijken met de finale van het WK voetbal”, vertelt Van den Broek. Maar, en dat is dan weer typisch Amerikaans, het is meer dan alleen een sportevenement.
Heel Glendale staat momenteel op z’n kop. “Ik kreeg gisteren wel een huishoudhoudbeurs-in-het kwadraat-gevoel. Zo druk dat het was, overal rijen. Het event is dusdanig groot dat het zeer speciaal is om dit van dichtbij mee te maken. Het is een jongensdroom die uitkomt.”
“Ik blijf met beide voeten op de grond staan. Maar ik geniet wel erg van dat het hier mooi door elkaar heen gaat. Je ziet fans van de teams door elkaar heen lopen. Er klinkt geen onvertogen woord. Het is een groot feest samen.”
In de kleedkamers komenVan den Broek schrijft voor de het tijdschrift USA Sports, dat zich richt op, je raadt het al, Amerikaanse sporten. Hij heeft als een van de weinige Nederlanders accreditatie voor de Superbowl.
“Ik ben aangemeld als schrijvende pers. Dat betekent eigenlijk dat je in het stadion overal mag komen, behalve op het veld. Na de wedstrijd kun je ook gewoon in de kleedkamers komen. Dat is doodnormaal hier in de sport.”
Echte clashDe Superbowl is dit jaar een strijd tussen de New England Patriots en de Seattle Seahawks. Zij zijn de kampioenen van respectievelijk de American Football Conference en de National Football Conference, de twee profcompetities die verenigd zijn in de National Football League (NFL).
“De Seahawks zijn de regerend kampioen”, legt Van den Broek uit. “Het is redelijk uniek dat een team twee jaar achter elkaar in de finale van de Superbowl weet te komen.” Het wordt een echte clash, de wedkantoren hier zijn er nog niet over uit wie er gaat winnen. Het belooft een spannende wedstrijd te worden.”
'I'm just here so I won't get fined'Een van de spelers van de Seahawks, Marshawn Lynch, viel de afgelopen dagen op. Tijdens een persconferentie weigerde hij om antwoorden te geven op vragen. Zijn enige antwoord, 29 keer achter elkaar, was: "Ik ben hier alleen maar omdat ik geen boete wil krijgen." [youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=F2BwwtIiJPU]
Een dag later voerde hij nog zo’n toneelstukje op. Maar volgens Van den Broek is Lynch wel één van de smaakmaker van de Seahawks. “Willen de Seahawks winnen, dan zal er toch wel veel van hem uit moeten gaan.“
Kleedkamer van Katy Perry?Behalve het sportieve deel staat de Superbowl ook bekend om z’n spectaculaire half time show. “Het belooft met Katy Perry en Lenny Kravitz vanavond weer een feest te worden”, zegt Van den Broek.”
Net hoorden we hem nog zeggen dat hij probleemloos de kleedkamers in kan. Maar geldt dat dan ook voor de kleedkamer van Katy Perry? “Daar heb ik eigenlijk niks over gehoord. Dat ga ik even vragen als ik in het stadion ben”, lacht Van den Broek.”
Te zien in NederlandDe Superbowl begint zondagnacht om 00:30 Nederlandse tijd en wordt in Nederland live uitgezonden op FOX (open net, met Nederlands commentaar) en FOX Sports (abonneezender, met Amerikaans commentaar).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.