Video

'Zoek!': Reddingshonden trainen in bijna gesloopte Groot ZiekenGasthuis Den Bosch

1 februari 2015 om 17:23
nl
Ze worden ingezet om overlevenden te zoeken bij aardbevingen of andere rampen: hulp- oftewel reddingshonden. En om dat werk goed te kunnen doen, trainen ze regelmatig met hun baasje. Zondag gebeurde dat in Den Bosch. Het oude bijna gesloopte Groot ZiekenGasthuis vormde het decor voor de oefening.
Geschreven door

Een prima locatie voor een zogeheten puintraining. "We doen bijvoorbeeld alsof er een bom is ontploft en er veel slachtoffers zijn", zegt hondentrainer Ricardo Soto Escamilla."De honden moeten ze lokaliseren, hopelijk zijn er nog overlevenden."
De honden, vooral Herders en Staffords, zijn van het Search and Rescuedog Centre Netherlands (SRCN). Ze worden regelmatig bij natuurrampen ingezet. Soto Escamilla: "Denk aan tsunami's en aardbevingen".
Eigen manier"Een hond wordt niet zomaar een reddingshond", zegt Bertien Koop, oprichter van SRCN. "Er gaat soms wel een periode van twee jaar aan vooraf voordat een hond officieel inzetbaar is. Er is niet een vaste methode die tot het gewenste resultaat leidt.
Iedere hond en geleider hebben een eigen manier van leren en ontwikkelen. Dit houdt in dat we onze instructie zoveel mogelijk laten aansluiten op de combinatie van hond en geleider."
AbseilenRampgebieden zijn vaak onbegaanbaar. Daarom wordt er vandaag ook getraind op het abseilen met een hond. Het ziet er spectaculair uit: het baasje en z'n hond van zo'n 8 meter gezekerd aan een touw naar beneden zakkend.
Koop: "De hond vindt dat niet echt fijn, maar het is wel noodzakelijk om het vertrouwen tussen hond en baas op te bouwen. Dat is heel belangrijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.