Extra zware maandagochtend op de weg door ongelukken en gladheid, problemen vrijwel voorbij

2 februari 2015 om 09:14 • Aangepast 21 november 2020 om 20:16
nl
Door gladheid en winterse buien hebben reizigers maandagochtend veel vertraging op de Brabantse wegen gehad. Rond negen uur was de malaise op de wegen nog niet achter de rug, zo liet de Verkeersinformatiedienst (VID) weten. Er stond toen nog altijd meer dan 250 kilometer file in Nederland. Iets na tien uur waren de meeste problemen voorbij.
Profielfoto van
Geschreven door

Alleen in het westen van de provincie moesten automobilisten ook na twaalf uur nog rekening houden met enige vertraging door sneeuw op de weg. Dat geldt met name op de A58 tussen Bergen op Zoom-Zuid en knooppunt Markiezaat.
Piek: 400 kilometerOp het drukste moment rond acht uur maandagochtend stond er ruim 400 kilometer file in Nederland. Normaal is dat zo'n 150 kilometer. In Brabant was dat niet anders. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) stond er rond kwart over acht ruim 130 kilometer file in en om de provincie.
Op de A58 stond het op verschillende punten vast. Bij knooppunt De Stok bij Roosendaal kleurde het rond kwart voor negen wit. Daardoor was het met name vanuit Vlissingen naar Breda druk. Er stond op het hoogtepunt een file van 15 kilometer voor Roosendaal.

Wachten op privacy instellingen...

A58, A4 en N65De langste file op de A58 stond eerder rond acht uur tussen knooppunt De Baars en Oirschot; ruim zeven kilometer. De VID meldde toen ook een grote vertraging tussen knooppunt De Poel en knooppunt Markiezaat. Dat leverde 16 minuten extra reistijd op. Op de A4 was er veel vertraging tussen knooppunt Zoomland en knooppunt Markiezaat. Rond acht uur was de extra reistijd daar ongeveer twintig minuten.
Op de N65 stond er lange tijd een file tussen de aansluiting met de A65, afrit Berkel-Enschot en de aansluiting met de A65 bij de afrit Vught.
A2Heel veel vertraging was er maandag ook op de A2. Tussen knooppunt Vught en knooppunt Empel gebeurde een ongeluk. Door bergingswerkzaamheden stonden er lange files in beide richtingen. Ook op andere plekken op de A2 bij Eindhoven en Den Bosch was er veel vertraging.
De temperatuur van het wegdek lag maandagochtend rond het vriespunt. De combinatie van hagel en (natte) sneeuw met deze temperatuur leidt tot gladheid.

Wachten op privacy instellingen...

Ook treinreizigers ondervinden maandag grote problemen. Dit als gevolg van een sein- en wisselstoring bij Utrecht Centraal. De problemen voor treinreizigers duren waarschijnlijk nog uren. Er rijden rond halftwaalf op diverse trajecten bussen, maar deze zijn heel druk.
Strooiwagens op padIn verschillende gemeenten zoals Oss en Gilze en Rijen zijn de strooiwagens maandagochtend vroeg alweer de weg op gegaan om de gladheid te bestrijden.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

In de nacht van zondag op maandag gebeurden al enkele ongevallen die mogelijk door gladheid werden veroorzaakt. Zo spinde op de A2 bij Den Bosch een auto.
Code geelHet KNMI waarschuwde zondagavond al voor plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De weerdienst kondigde daarom voor heel het land code geel af voor gevaarlijk weer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.