Tilburg herdenkt drama met V1: 'Verschrikkelijk wapen dat vooral onschuldige burgers trof'

2 februari 2015 om 15:57
nl
In Tilburg is maandag herdacht dat in zeventig jaar geleden een V1 neerkwam op een woonwijk. Er vielen 22 doden en vele gewonden. De namen van de slachtoffers werden maandag voorgelezen en er werden bloemen gelegd. De inslag van de bom was een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad.
Geschreven door

Op 2 februari 1945 vernielde de vliegende bom, die op weg was naar Antwerpen, vele huizen en de kapel van Huize Mariëngaarde in Tilburg. Cees van Vugt was kleuter toen hij de vliegende bom zag overkomen. Hij was maandagmorgen bij de herdenking aanwezig.
Verschrikkelijk wapenOok mevrouw Doedee zag destijds wat voor ellende de vliegende bom veroorzaakte. Toen ze op die bewuste tweede februari thuiskwam, lag het ouderlijk huis helemaal in puin en trof ze haar moeder onder het bloed. Ze spreekt van een afschuwelijke dag voor Tilburg. Veel huizen in de buurt werden weggevaagd.
Het ziekenhuis kon het grote aantal slachtoffers nauwelijks aan. De gewonde mensen stonden volgens mevrouw Doedee in de rij voor het ziekenhuis. De inmiddels 89-jarige Tilburgse was destijds verpleegster.

"Het was gewoon verschrikkelijk wat ik binnen zag komen", zei ze maandag na de herdenking. Ook Cees van Vugt spreekt van enorme ellende. Beiden hebben dezelfde mening over de V1. "Het was gewoon een verschrikkelijk wapen dat ongecontroleerd neerviel en dat vooral onschuldige burgers trof."
Veel Tilburgers deden in die tijd schietgebedjes. "Lief vrouwke geef 'm nog een douwke", was er ééntje van. Ook een gebedje gericht aan Peerke Donders was in die tijd populair. "Heilig Peterke geef 'm nog een meterke", was de eerste zin van zo'n schietgebedje. Maar op die tweede februari 1945 heeft dat niet geholpen. Chaos en veel ellende waren het gevolg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.