D66 wil dat provincies miljarden investeren: 'Maak miljoen woningen in Brabant energiezuinig'

3 februari 2015 om 01:07
nl
Provincies moeten een flink deel van de miljarden die ze op de bank hebben, investeren in de regionale economie. Het geld moet naar infrastructuur, innovatie en het energiezuinig maken van gebouwen. D66-leider Alexander Pechtold pleitte daar maandag voor in het tv-programma Jinek. Pechtold wil bijvoorbeeld dat één miljoen woningen in Brabant energiezuinig worden.
Geschreven door

De investeringen zullen de werkgelegenheid aanjagen, voorspelde Pechtold op de bank bij Jinek.
'Provincies hebben miljarden spaargeld' Volgens de D66-leider hebben de twaalf provincies in totaal ongeveer 15 miljard euro op bankrekeningen en in obligaties. Dat geld hebben ze verdiend aan de verkoop van energiebedrijven, de afgelopen tien jaar.
In 2005 hadden de provincies samen 4 miljard aan spaargeld. Gelderland is volgens Pechtold de rijkste provincie met een tegoed van 5 miljard euro. Flevoland en Zeeland zijn het armst, met ongeveer 100 miljoen elk.
'Niet alles uitgeven'Wat Pechtold betreft maken de provincies niet het hele vermogen van 15 miljard op, maar enkele miljarden de komende tijd is wel zijn bedoeling. Als voorbeeld noemde Pechtold naast het energieneutraal maken van één miljoen huizen in Brabant en het energiezuinig maken van 250 schoolgebouwen in Overijssel.
Sommige grensprovincies doen er goed aan de infrastructuur met Duitsland of België te verbeteren. Zeeland en Zuid-Holland zouden kunnen samenwerken aan een getijdencentrale in de Brouwersdam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.