Softwareprobleem oorzaak van chaos op spoor, onder meer tussen Den Bosch en Utrecht - Omroep Brabant

Softwareprobleem oorzaak van chaos op spoor, onder meer tussen Den Bosch en Utrecht

3 februari 2015 om 08:18
nl
De spoorchaos bij Utrecht werd maandag veroorzaakt door een fout in de software van de computersystemen van spoorbeheerder ProRail. Dat schrijven verschillende media dinsdag.
Geschreven door

Door een sein- en wisselstoring rond station Utrecht was het treinverkeer tussen Den Bosch en Utrecht ernstig ontregeld. Ook op het station van Breda waren veel problemen.
InvesteringDirecteur Operations Wim Knopperts van ProRail zegt dat er de laatste jaren voor miljoenen is geïnvesteerd in onder meer een back-up zodat het systeem kan blijven draaien. Iets wat voorheen vaak misging, omdat er helemaal geen back-up was.
Toch bleek het reservesysteem het niet aan te kunnen. Knopperts: "Na een tijdje bleek de back-up te gaan communiceren met het oude systeem, waardoor de computers zo traag werden dat de verkeersleiding er niet mee kon werken."
Software vol foutenIct-deskundigen denken dat de software vol met fouten zit. Een reservesysteem moet het namelijk niet overnemen als de stroom uitvalt - wat volgens ProRail de oorzaak is - maar als het computersysteem faalt. Ook lijkt het een ontwerpfout dat de back-up traag wordt als hij met de eerste computer communiceert.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.