Provincie: fors deel van Essentgelden al uitgegeven, Pechtold loopt achter de feiten aan

3 februari 2015 om 15:13
nl
De provincie heeft een flink deel van het geld dat ze heeft verdiend met de verkoop van energiebedrijf Essent, ingezet om de economie te stimuleren. Provinciebestuurder Ruud van Heugten zei dat dinsdag in reactie op kritiek van D66-leider Alexander Pechtold. Die vindt dat de provincies te veel van die opbrengsten werkeloos op de bank laten staan.
Geschreven door

Pechtold zei dat maandagavond in het tv-programma Jinek. Pechtold wil dat ook de provincies de economie en daarmee de werkgelegenheid aanjagen. Hij pleit er daarom voor het grootste deel van het geld te investeren in plaats van het op te potten.
'Miljard in Brabantse economie gepompt'Volgens Van Heugten is D66 niet goed geïnformeerd. Eén miljard van de drie miljard euro die verdiend is met de verkoop van aandelen Essent, is volgens hem de afgelopen vijf jaar rechtstreeks geïnvesteerd in economie en werkgelegenheid. De rest wordt gebruikt om garant te staan voor leningen die het midden- en kleinbedrijf kan gebruiken om te investeren. Die kunnen namelijk steeds moeilijker geld lenen bij de bank.
Het geld wordt ook gebruikt om economisch zwakke regio's in Brabant te helpen, zoals bij het vertrek van MSD uit Oss en van Philip Morris uit Bergen op Zoom.
Bezuinigingen opvangenBrabant zou graag nog zeker een miljard van de Essent-gelden rechtstreeks in de economie willen investeren. Dat doet ze toch maar niet omdat de rijksoverheid overweegt de bijdragen aan het provinciefonds te verlagen.
Volgens de provinciebestuurder pleit D66 in de Tweede Kamer voor dit soort bezuinigingen. Een deel van de Essent-gelden wil Brabant dan ook gebruiken als buffer om die op te vangen.
Ruud van Heugten reageerde op de aantijgingen van Pechtold in het Radio 1-journaal van dinsdagmorgen. Het fragment is via deze link te beluisteren vanaf 08:04.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.