Mogelijk toch alternatieve route hoogspanningsleiding West-Brabant, minister Kamp stelt besluit uit

3 februari 2015 om 17:48
nl
Minister Henk Kamp gaat toch kijken naar alternatieve plannen uit de regio voor de hoogspanningsleiding door West-Brabant. Hij neemt daarom een jaar extra de tijd om tot een besluit te komen. Dat zei de minister dinsdag tijdens zijn bezoek aan Oosterhout, waar hij met bestuurders en bewonersgroepen over de hoogspanningsleiding sprak.
Geschreven door

Kamp zegt nog steeds overtuigd te zijn van de zuidelijke route voor de hoogspanningsmasten die via Oosterhout en Breda richting Tilburg loopt. Toch is hij bereid goed naar serieuze alternatieven te kijken, zo zei hij.
'Wij kennen het gebied beter'Een goed idee, vindt Jan Akkermans van de Regio West Brabant. "Ik denk dat wij met een beter tracé kunnen komen, want wij kennen het gebied veel beter dan de minister. Wel zegt Akkermans dat er bij ieder tracé gemeenten zullen zijn die er minder blij mee zijn.
Bewoners en bestuurders hebben tot half maart de tijd om alternatieve trajecten voor de hoogspanningsleiding aan te dragen. Het ministerie neemt dan tot de zomer de tijd om de plannen te bestuderen.
'Gematigd blij'Mocht er een goed alternatief bij zitten, dan belooft Kamp dat na de zomer verder uit te laten werken, om vervolgens begin volgend jaar een definitief besluit te nemen over het hoogspanningstracé.
Rogier Gerritzen van het actiecomité '380 kV Hoogspanning Nee' is gematigd blij met de belofte van Kamp. Wel noemt hij de zes weken die er staan voor het indienen van alternatieven 'erg kort'. "Ik hoop dat de openheid van de minister geen doekje voor het bloeden is."
Samenwerken aan alternatievenBewonersverenigingen, gemeenten en de provincie gaan volgens Gerritzen de komende tijd gezamenlijk werken aan alternatieven.
De hoogspanningsleiding in West-Brabant is nodig vanwege de toenemende vraag naar stroom en vanwege de stroom die windmolens voor de kust leveren. Volkomen onverwacht werd het beoogde tracé van de hoogspanningsleiding (380.000 volt) eind augustus naar het zuiden verlegd.
Onderzoek leidde tot andere keuzeVolgens de minister is de keuze veranderd omdat door onderzoek duidelijk werd dat een combinatie met een bestaande hoogspanningsleiding gevaarlijk kan zijn. Bij calamiteiten bestaat het risico dat grote delen van Nederland zonder stroom komen te zitten.
De gewijzigde keuze leverde een storm van protest op. De gemeenten in West-Brabant hebben geconcludeerd dat er geen draagvlak is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.