Hoe verder na massaontslag Philip Morris? Toekomstplan voor economie West-Brabant

3 februari 2015 om 18:49
nl
De overheid en het bedrijfsleven in West-Brabant en Zeeland willen de drie slimme en concurrerende industriële economieën in de regio snel uitbreiden en naar een nog hoger plan tillen. Daarvoor zijn tientallen miljoenen euro's nodig en Den Haag wordt om een bijdrage gevraagd. Dat staat in een speciaal ontwikkeld plan over de economische toekomst van Zeeland en West-Brabant.
Geschreven door

De drie industrieën die de regio wil uitbreiden zijn Biobased Economy, Maintenance en Logistiek.
Biobased Economy, Maintenance en LogistiekBiobased Economy bedenkt manieren om economie en industrie duurzamer en groener te maken. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Maintenance is bijvoorbeeld het onderhoud van jachtvliegtuigmotoren en tot slot moet de logistiek een impuls krijgen door bijvoorbeeld meer te zoeken naar alternatieven voor vervoer over de weg.
Met de opening van de A4 vorig jaar is de kortste weg tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen over de weg gerealiseerd, maar de Taskforce denkt dat via het spoor en over water nog meer winst te behalen is en er kansen voor de regio liggen.
Het verbeteren van de drie genoemde topclusters is de economische koers die de speciaal opgerichte Taskforce Economisch Structuurversterking heeft uitgezet in het dinsdagavond aan minister Henk Kamp gepresenteerde actieplan voor de regio.
Op langere termijn meer werk en geldDe ideeën die de Taskforce heeft om de drie industrieën een impuls te geven kosten veel geld en er is veel financiële steun van overheden voor nodig, maar zo zegt de Taskforce, het levert op de langere termijn ook veel geld en banen op.
Dat laatste is hard nodig. Het stopzetten van de sigarettenproductie van Philip Morris in Bergen op Zoom was een keiharde klap voor de regio West-Brabant. Er vielen in de regio al veel ontslagen door sluitingen en reorganisaties. Het besluit van Philip Morris was een teken aan de wand dat er een koerswijziging nodig was en daarom werd de Taskforce opgericht.
Energie en grondstoffenOm West-Brabant economisch op de kaart te houden en de werkgelegenheid overeind te houden, zijn allerlei plannen bedacht die uitgaan van de kracht van de regio, de drie genoemde slimme industrieën, maar er is nog meer. Naast Maintenance, Biobased Economy en Logistiek, wil de Taskforce ook in gaan zetten op energie en grondstoffen.
De Taskforce denkt dat er in de regio nog veel kan worden verbeterd als het gaat om het winnen duurzame energie en efficiëntie. Ook willen de onderzoekers meer inzetten op vervoer van grondstoffen via het buizensysteem dat onder de grond in West-Brabant ligt.
Kamp is enthousiastMinister Henk Kamp nam het actieplan dinsdagmiddag in Bergen op Zoom in ontvangst. Hij complimenteerde de regio met het plan. Kamp waardeert de heldere keuzes: "De regio gaat investeren in die sectoren waar aantoonbaar kansen liggen'', reageerde hij. Burgemeester van Bergen op Zoom Frank Petter: "We gaan er alles aan doen om de mensen weer aan het werk te krijgen. We richten ons op het midden- en kleinbedrijf en de nieuwe maakindustrie. Samen met onze collega's in België willen we  de obstakels wegnemen om grensoverschrijdend te gaan werken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.