Video

Mysterieus kistje in altaar Hooge Zwaluwe blijft ook na openen nog een mysterie

4 februari 2015 om 11:36 • Aangepast 21 november 2020 om 20:13
nl
Het mysterie van het kistje dat dinsdag bij werkzaamheden is gevonden in het altaar van de voormalige Willibrorduskerk in Hooge Zwaluwe is ook na het openen nog steeds een mysterie. Er zitten relieken in, stukjes bot, of stof van kleding van katholieke heiligen, maar wat is het en van wie?
Profielfoto van
Geschreven door

Pastoor Jos Demmers verbrak woensdagochtend het zegel van het loden kistje. In het kistje zat een, eveneens verzegeld, stukje stof of leder.

Wachten op privacy instellingen...

Maar daarmee is het geheim nog niet ontrafeld. Demmers onderzoekt verder wat de vondst precies is. Hij roept iedereen op die iets kan vertellen over de herkomst van het kistje zich bij hem te melden. Het bisdom gaat in ieder geval de inhoud van het kistje nader bestuderen.

Wachten op privacy instellingen...

De kerk, die eigendom is van Dieuwke Stellinga en haar man Willem Simonis, wordt momenteel omgebouwd tot restaurant, met deels dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij het oplichten van het marmeren deksel op het altaar ontdekten graafwerkers het kistje dat tussen de stenen van het altaar zat verstopt.
Pastor Demmers dook dinsdag al in de historie van de kerk. Het ziet er naar uit dat er in het kistje relieken zitten van twee katholieke heiligen, zo vond hij in oude documenten van de parochie. "Relieken zijn overblijfselen, stukjes bot of stukjes kleding van heiligen die in de kerk worden vereerd. Vermoedelijk zitten er in het kistje relieken van Sint Eustachius en Sint Amantius, zo staat hier te lezen, als je goed kijkt."
De kerk dateert van 1865. In 1978 is er een nieuw altaar in de kerk gebouwd."Destijds hebben ze het loden kistje van het oude altaar in het nieuwe gemetseld," Volgens Demmers is het normaal dat relikwieën in altaren worden bewaard. "Ach, een schat, ja het heeft emotionele waarde en het is leuk voor de geschiedenis van de kerk, maar veel waard is het niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.