Video

Knoepert van zendmast in Oss inzet van rechtszaak: 'Dit hoort op een kermis thuis'

4 februari 2015 om 16:22
nl
Hij glimt in de winterzon en is de trots van Tony Ruijs uit Oss. Twintig meter hoog mocht de zendmast worden en de fanatieke zendamateur liet zich dat geen twee keer zeggen: 19,82 meter is zijn mast aan de Tulpstraat in Oss. Maar de buren zijn er niet blij mee.
Geschreven door

"Mensen die bij me op bezoek komen, denken dat het een raketlanceerinstallatie is," zegt buurman Herman van Ballegooij.
De mast is inderdaad niet misselijk. Een knoepert. "Maar dat is ook om hem veilig te maken," zegt Tony. "Zodat hij niet omvalt. En eigenlijk is dit nog maar een kleintje, hoor. Je hebt nog veel grotere." Maar die hoeft Tony niet. "Deze is precies goed voor wat ik wil."
Alles voor zijn hobbyTony Ruijs zit in zijn vrije tijd op zijn zolderkamertje ingespannen te luisteren naar ruis en radiogolven. En hij heeft inderdaad een toepasselijke achternaam, lacht hij. Voor hem is het de ultieme kick om contact te krijgen met iemand ver weg. "Het gaat zonder kabels." Internet vindt Tony dus helemaal niet interessant. "Ik experimenteer graag en probeer graag antennes uit. Op het internet krijg je altijd meteen contact." Geen uitdaging voor Tony.
Ruijs heeft al zijn geld in de mast en de apparatuur gestoken. "Ik heb verder geen andere hobby's, ik ga nooit uit of naar de kroeg. Dit is mijn alles. Ik doe dit al sinds 1978."
Het lijkt wel kermisTony praat met mensen van over de hele wereld, maar met zijn directe buurman Herman van Ballegooij heeft hij minder goed contact. De buurman stapte naar de rechter om van de zendmast af te komen. "Mensen snappen niet hoe dit kan. Dit hoort op een kermis thuis." De mast is volgens Van Ballegooij niet te negeren. "Ik gun de buurman zijn hobby en zijn plezier, maar nu wordt mijn plezier vergald." Hij zit niet meer lekker in de achtertuin. De mast is hem een doorn in het oog.
De buren snappen niets van de opstelling van de gemeente Oss. "Eerst hebben we samen tot aan de Raad van State gevochten tegen de zendmast," zegt Van Ballegooi. "De gemeente Oss was er zelf ook op tegen. Maar nu zijn de welstandsregels aangepast en nu kan het ineens wel. Onbegrijpelijk." De rechter in Den Bosch doet binnen zes weken uitspraak.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.