Das keert terug naar natuurgebied Kampina: 'Ideale plek om een dassenburcht te bouwen'

4 februari 2015 om 17:07
nl
In natuurgebied Kampina is voor het eerst in jaren weer een das gezien. Het beestje werd bij toeval gesignaleerd door een spitsmuizenonderzoeker, die opeens enkele vreemde pootjes op de filmbeelden van zijn cameraval zag.
Geschreven door

Waarschijnlijk is het dier een jong mannetje uit het natuurgebied rondom Boxtel, meldt Natuurmonumenten. De vereniging heeft diverse maatregelen genomen om de Kampina met andere natuurgebieden te verbinden.
Zo zijn er onder andere natuurbruggen over de A2 en enkele dassentunnels aangelegd. De komst van de das is een eerste teken dat die verbindingen werken.
‘Kampina aantrekkelijk voor de das’Boswachter Frans Kapteijns sluit niet uit dat de das zich op de Kampina gaat vestigen. “De Kampina is aantrekkelijker geworden voor de das. We hebben heidevelden met elkaar verbonden en eentonig productiebos verwijderd waar weinig leven in voorkwam”, zegt de boswachter.
Er zijn nu volgens Kapteijns veel meer verschillende soorten insecten en planten in de Kampina. “En daar is een alleseter zoals de das dol op”, vult de boswachter aan. “Bovendien heeft Kampina stuifduinen, een ideale plek voor dassen om een burcht te bouwen. Wie weet hebben we over een tijdje een echte dassenburcht op de Kampina.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.