Dood gevonden Bredase crimineel Ron Nyqvist bleef altijd omgeven met zweem van mysterie

4 februari 2015 om 17:35 • Aangepast 24 april 2020 om 23:22
nl
In een parkeergarage in Amsterdam is woensdagochtend de Bredase crimineel Ron Nyqvist doodgeschoten. Volgens de politie is het nog onduidelijk of het gaat om een afrekening of een ongeluk. Ook zelfmoord wordt niet uitgesloten. Er is een vuurwapen gevonden. Een vrouw die bij hem was raakte niet gewond.
Geschreven door

Nyqvist (46) is vooral bekend geworden als moordenaar van de Bredase broers Driesen. Hij kreeg daar twintig jaar gevangenisstraf voor.
Bredase bendeDe in Duitsland geboren Nyqvist werd in de jaren negentig in verband gebracht met de beruchte Julietbende. Zijn naam viel vaak tijdens de 'megazaak' maar wat zijn rol was - als die er al was - bleef een raadsel. Hij is nooit aangeklaagd.
In de wereld van freefighters en kickboksers was hij jarenlang toonaangevend. Hij organiseerde met zijn bedrijf Golden Glory grote nationale en internationale vechtsporttoernooien.
Mega Sport en Willem EndstraIn 2001 was Nyqvist als investeerder betrokken bij Mega Sport, een groot nieuw sportcomplex in het stadsdeel Haagse Beemden.
Het sportcomplex werd door de later doodgeschoten Amsterdamse zakenman Willem Endstra gebruikt om geld wit te wassen. Ook de Bredase ondernemers Rob en Eric Driesen hadden zakelijke banden met Mega Sport. Ze waren bevriend met Ron.
AutobomNyqvist leende in het voorjaar van 2001 een Mercedes van een van de broers maar er bleek een bom onder te zitten. Die ontplofte en Nyqvist en zijn vriendin raakten lichtgewond.
Ron was er vervolgens van overtuigd dat de broers erachter zaten. Hij zocht ze op en schoot ze dood, voor de ogen van hun echtgenotes. Hij kreeg er 20 jaar cel voor.
'Aanslagdreiging'Rond het proces over de dubbele moord waren uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen genomen. De rechtbank Breda week uit naar  de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam. Volgens justitie dreigde een aanslag, maar uit welke hoek is nooit bekend geworden. Gemaskerde agenten met pistoolmitrailleurs beveiligden het proces.  
In 2013 kreeg Ron proefverlof maar hij vluchtte naar Oostenrijk. Nadat hij was opgespoord en teruggebracht bepaalde de rechtbank van Breda dat hij zijn celstraf helemaal moest uitzitten.
MysterieHet opvallende was dat het proces toen achter gesloten deuren werd gehouden. Er is altijd gefluisterd dat zijn veiligheid of die van iemand anders in het geding is geweest. Uitleg is nooit gegeven. Het paste in het leven van een man die altijd was omgeven met een zweem van mysterie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.