'Geniaal' en 'heel erg goed': Twee Brabantse 12-jarigen winnen ontwerpwedstrijd Het Klokhuis

4 februari 2015 om 17:52
nl
De ontwerpen van Frederik de Graag uit Waalre en Clim van Seccelen uit Helmond (beiden 12 jaar oud) hebben aan het langste eind getrokken in een wedstrijd van tv-programma Het Klokhuis. De ontwerpen worden door studenten aan de Design Academy Eindhoven uitgewerkt tot échte prototypes.
Geschreven door

Het Klokhuis vroeg kinderen een steentje bij te dragen aan een ontwerp van een typisch keukenvoorwerp. Het thema voor de ontwerpwedstrijd was dan ook ‘Iedereen aan tafel’.
Ruim 1100 jonge kijkers stuurden hun eigen ontwerpen in. Een professionele jury koos de vijf beste inzendingen. Tot die ontwerpen behoren de bewegende lepel van Frederik en de multifunctionele speltafel van Clim, zo werd vorige week bekend.
Tijdens de Dutch Design Week van volgend jaar worden ze tentoongesteld. [youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=ag0dy0ArSGg]
‘Bevrijdende oplossing’De jury vindt het ontwerp van Frederik uit Helmond naar eigen zeggen 'geniaal'. Frederik baseert het ontwerp van zijn bewegende lepel op de werking van het lichaam van een kip.
“Mijn vader hield vroeger kippen op de boerderij. Als je die kippen optilde en bewoog, hielden ze hun koppen vrijwel helemaal stil”, zegt de 12-jarige. Het ontwerp van Frederik moet ervoor zorgen dat mensen die bijvoorbeeld last hebben van trillende handen kunnen eten zonder te morsen.
"Een bevrijdende oplossing", zo oordeelt de jury. Het definitieve ontwerp moet echter nog gemaakt worden, maar Frederik heeft gelukkig genoeg ideeën. “Misschien moeten we iets doen met een sensor of camera”, vult de 12-jarige aan.
‘Gezellig en aanlokkelijk’Het idee van de Helmondse Clim is volgens de jury behoorlijk creatief. Het ontwerp van de 12-jarige combineert een eettafel met een spelletjestafel. "Een heel erg goed idee", aldus de beoordelaars van Het Klokhuis.
Niet alleen omdat een huis gezelliger wordt door een spelletjestafel, maar ook omdat je met de grafische elementen van spelletjes een hele mooie tafel zou kunnen ontwerpen. Zo kun je onder meer schaken en Pim-pam-pet spelen op de (eet)tafel.
'Ik kan niet wachten'“Meestal staan die spelletjes in de kelder”, zegt Clim. "Dankzij deze tafel kun je voor of na het eten meteen gezellig spelletjes spelen.” Clim heeft al een kleinschalig prototype van zijn ontwerpen gemaakt. “Ik kan niet wachten om aan het echte werk te beginnen”, aldus de 'ontwerper' uit Helmond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.