Strooiwagens aan de slag na verkeersinfarct op A50 bij Oss

4 februari 2015 om 22:58 • Aangepast 21 november 2020 om 20:13
nl
Een sneeuw- en hagelbui hebben woensdagavond- en nacht voor een dramatische verkeerssituatie op de snelwegen A50 en A59 bij Oss gezorgd. De wegen A50 en A59 zijn lange tijd afgesloten geweest zodat er gestrooid kon worden. Pas daarna ging de weg weer helemaal open.
Profielfoto van
Geschreven door

Hulpbehoevenden kunnen het algemene nummer van de politie (0900-8844) bellen en de dichtstbijzijnde hectometerpaal en het kenteken van de auto doorgeven. Mensen die in de kou in de auto zitten, omdat bijvoorbeeld de benzine op is, krijgen ook hulp. Deze hulp wordt rond twee uur weer makkelijker omdat de plekken waar gestrande reizigers staan, weer te bereiken zijn.
Gestrande reizigers worden opgevangen in de brandweerkazerne van Schaijk. Het gaat volgens de politie om een minderheid.

Wachten op privacy instellingen...

IJsplaatDoor deels gesmolten sneeuw die later weer aanvroor, ontstond er woensdagavond een ijsplaat op de snelwegen, waardoor het verkeer geen kant meer op kon. Auto’s gleden weg en het verkeer stond muurvast.
Mensen moesten uren in hun auto doorbrengen en er werd zelfs overwogen om dekens uit te gaan delen, maar dat was volgens Rijkswaterstaat te gevaarlijk doordat auto's nog stapvoets reden. De politie meldde rond halfeen 's nachts dat het verkeer langzaam weer op gang werd gebracht en dat de eerste vrachtwagens weer reden.
Maar paar honderd meter opgeschotenAutomobilisten in de file meldden 's avonds dat ze in een paar uur tijd maar enkele honderden meters waren opgeschoten. Dat zorgde voor radeloosheid bij sommige bestuurders. Vlak na middernacht was er eindelijk ruimte voor de strooiwagens om de gladheid te bestrijden. Eerder was dit nog niet mogelijk omdat de weg vol stond met auto's.
Bergers begonnen na middernacht met het wegslepen van de eerste gestrande vrachtwagens. Hulpdiensten probeerden auto's waarin kinderen zaten als eerste uit de file te halen. Een politiehelikopter werd ingezet om de verkeerschaos vanuit de lucht in beeld te brengen.

Wachten op privacy instellingen...

Weg afgeslotenHet was de hele woensdagavond vanuit Nijmegen niet mogelijk om via de A50 en A59 Eindhoven en Den Bosch te bereiken en omgekeerd. Het verkeer moest omrijden. Doordat de snelwegen werden afgesloten, nam de lengte van de files in de loop van de avond wel af.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Doorstroom geblokkeerdIn de files stonden ook auto’s met pech. Daardoor werd de doorstroom geblokkeerd en was het tot voor middernacht moeilijk voor Rijkswaterstaat om de gladheid te bestrijden.
Rijkswaterstaat stuurde speciale calciumsproeiers naar de gedeelten van de A50 waar het bijzonder glad was en vrachtwagens hellingen niet konden nemen. Het sproeien met een zoutoplossing is een efficiëntere manier van gladheidsbestrijding dan gewone strooiwagens.
Firestorm"We hebben ook de Firestorm, een veel sterkere strooiwagen, naar de A50 gestuurd. Die wagen strooit een warm zoutmengsel op de weg", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Samen met politie en brandweer inventariseerde Rijkswaterstaat hoe gestrande automobilisten geholpen kunnen worden. "Omdat het verkeer stapvoets rijdt, is het te gevaarlijk om dekens uit te delen. We bekijken nu hoe we alsnog op een veilige manier hulp kunnen bieden."
'Niet voorzien'Omdat het om een plaatselijke sneeuwbui ging, kon Rijkswaterstaat niet vooraf ingrijpen. "We zagen dit niet aankomen", laat de woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.
Ook lokale wegen in Oss, Ravenstein en Nistelrode zijn spiegelglad. "Dit heb ik zelden meegemaakt", vertelt Sjaak van der Loop, gladheidsbestrijder in Oss. "Het lijkt wel of dit sneeuw is dat zich niet laat bestrijden. Het is een uitdaging om alles goed te organiseren."
Woensdagavond- en nacht reden dertig strooiwagens in 'een klein gebied van Oss'. "Ten zuiden van de spoorlijn is de sneeuw voornamelijk gevallen. Daar ligt echt vijf á zes centimeter sneeuw en dat is vrij snel vastgevroren", aldus Van der Loop.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.