A50 en A59 weer open na verkeersinfarct woensdagnacht

5 februari 2015 om 06:56
nl
De snelweg A50 is donderdagochtend om iets voor zes uur vrijgegeven. Dat meldde Rijkswaterstaat. Daarmee komt een einde aan een urenlange nachtelijke afsluiting van de snelwegen A59 en A50. Een sneeuwbui zorgde woensdagavond voor dramatische verkeerstaferelen op die snelwegen.
Geschreven door

Donderdagochtend zijn er grote files ontstaan door heel Brabant. Op de A58 en de A2 worden er grote files gevormd en ook op de A50 is weer file aan het ontstaan.
Eerder donderdagochtend, om kwart over drie, werd het grootste afgesloten deel van de A50 in noordelijke richting vrijgegeven. Het gaat daarbij om een stuk weg van 26 kilometer tussen Veghel en knooppunt Ravenstein.
IJslaagDe ijslaag is van de banen gehaald. De file die daar stond was eerder in de nacht van woensdag op donderdag al opgelost. Automobilisten op de A50 bij Oss konden urenlang geen kant op. "Dit soort verhalen hoor je normaal gesproken alleen van mensen die terugkomen van wintersport."
Rijkswaterstaat waarschuwt dat het donderdagochtend in delen van het land nog steeds of opnieuw glad kan zijn. De VID verwacht donderdag een zware ochtendspits. De verkeersdienst legde woensdagavond uit hoe een ijsplaat op de weg kan ontstaan.
'Al vroeg gestrooid'Rijkswaterstaat zegt donderdagochtend dat er de vorige avond al vroeg is gestrooid, 'maar al snel daarna viel er sneeuw die deels smolt en snel vastvroor', licht Firdevz Akkaya van Rijkswaterstaat toe. "Ineens daalde de temperatuur ook en veranderde de weg in een ijsbaan. Het was een ongunstige samenloop van omstandigheden."
Rijkswaterstaat heeft calciumstrooiers en firestorms ingezet. Firestorms zijn machines die een warme zoutoplossing onder hoge druk op het wegdek spuiten.
SneeuwVannacht trokken sneeuwbuien vanuit het noorden over Nederland. Donderdagochtend ligt er op verschillende plaatsen een sneeuwdek op de weg. Nog steeds valt er sneeuw bij lokale buien.
Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of eerder gevallen sneeuw. MeteoGroup zegt dat het vocht van de sneeuw ook voor mist kan zorgen boven de wegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.