Brand Amercentrale door broei in afvalkorrels - Omroep Brabant

Brand Amercentrale door broei in afvalkorrels

5 februari 2015 om 09:42
nl
Broei in afvalkorrels heeft in september de grote brand bij de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg veroorzaakt. Binnenin de berg afvalpallets liep de temperatuur op tot 350 graden maar dat werd niet ontdekt omdat een waarschuwingssysteem niet goed werkte.
Geschreven door

Bovendien werd het risico op broei in de relatief onbekende brandstof onderschat, staat in een rapport dat Essent deze week aan de provincie heeft gestuurd.
Veel schadeSilo's en het transportsysteem van de Amercentrale raakten zwaar beschadigd door diverse explosies en een grote brand op 10 september. Er raakte niemand gewond maar het duurde zeventien uur tot de brand was geblust.
Essent verbrandt in de Amercentrale behalve steenkool vooral hout. Het gebruik van afvalpallets (RDF) is nieuw. Nadat een proef om ze mee te verbranden mislukte, lag ruim 1000 ton afvalkorrels een halfjaar opgeslagen in een silo. In de berg is broei ontstaan en smeulende afvalkorrels zijn op de fatale dag op de transportband gevallen richting de oven. Het brandende of gloeiende afval veroorzaakte diverse explosies van gas of stof.
Enorme broei laat ontdektBijna een week na de brand werd de enorme broei in de silo ontdekt tijdens het leeghalen. Naar schatting 400 kuub afvalkorrels in de opslag was verbrand.
Onderzoekers concluderen dat er nog te weinig bekend is over de gevaren van langdurige opslag van de afvalkorrels. Ze citeren uit een oude presentatie over de afvalpallets waarin het risico op broei 'zeer klein' wordt genoemd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.