Oosterhouter die 17-jarige Ellen Askamp doodreed negen keer betrapt op rijden zonder rijbewijs - Omroep Brabant
Video

Oosterhouter die 17-jarige Ellen Askamp doodreed negen keer betrapt op rijden zonder rijbewijs

5 februari 2015 om 12:29
nl
De 25-jarige A. E. uit Oosterhout die in april 2011 het 17-jarige meisje Ellen Askamp uit Breda doodreed, is sinds zijn vrijlating in 2013 negen keer betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De man moet daarom 29 april voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie bevestigt de zittingsdatum.
Geschreven door

Het gerechtshof bepaalde vorig jaar juli dat de man voor een periode van zes jaar zijn rijbewijs kwijt is. Daarnaast kreeg hij een celstraf van bijna vier jaar, maar omdat hij al lange tijd in voorarrest had vastgezeten, hoefde hij niet terug de cel in.
DollemansritDe dodelijke aanrijding van Ellen Askamp in april 2011, was zoals de rechter eerder oordeelde het gevolg van 'een dollemansrit'. Het toen 17-jarige meisje was op weg naar huis na een avondje stappen. Het ongeluk gebeurde op de rondweg van Breda.
De Oosterhouter kwam met een snelheid van zeker 110 kilometer per uur op het meisje af, terwijl daar een snelheid is toegestaan van maximaal 70 kilometer per uur. Het 17-jarige meisje kon niet meer aan de auto ontsnappen. Na de aanrijding reed de man door zonder zich om het meisje te bekommeren. Later bleek dat hij dronken achter het stuur zat.
Arrestatie vorige weekDe negen keer dat agenten hem betrapten op het rijden zonder rijbewijs waren volgens de politie allemaal recent en vonden allemaal plaats na het fatale ongeluk. De laatste keer was vorige week woensdag.
Agenten zagen de 25-jarige man rijden in de Oosterhoutse wijk Oosterheide. Hij reed in een onverzekerde wagen. Omdat het al de negende keer was dat de politie hem betrapte, is de wagen in beslag genomen. De man bleek negen gram hasj bij zich te hebben. De politie heeft de drugs in beslag genomen. Bij zijn arrestatie beledigde hij een agent.
'Eigen verantwoordelijkheid'Dat iemand ondanks zijn ingevorderde rijbewijs weer achter het stuur kruipt, is iets dat justitie moeilijk kan voorkomen. "We kunnen niet iedereen controleren die een rijontzegging heeft gehad, dat gaat gewoon niet. We zouden het graag willen, maar die verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf", zo zegt de woordvoerster van het Openbaar Ministerie.
Voorkomen is lastig, maar justitie gaat E. wel vervolgen. Het OM verdenkt de man van drugsbezit, het beledigen van een ambtenaar in functie en van het rijden met een ingevorderd rijbewijs. De zaak tegen E. is op 29 april om 9.25 uur bij de politierechter in Breda. De exacte tenlastelegging maakt justitie een week voor de rechtszaak bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.