'Heijmans doet zaken met uitzendbureau dat zich niet aan de regels houdt'

5 februari 2015 om 12:00 • Aangepast 24 maart 2022 om 12:01
nl
Bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen huurt personeel in via een uitzendbureau dat structureel de cao overtreedt. Dat zegt vakbond FNV op basis van onderzoek op verschillende bouwplaatsen. Het gaat om uitzendbureau Aelbers Flexibele Personeelsdiensten, dat ook personeel levert aan VolkerWessels, Boskalis en BAM.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Volgens de bond rommelt het uitzendbureau met de cao en belasting- en premieafdrachten voor buitenlandse uitzendkrachten, waardoor Aelbers zeker 250 euro per week per werknemer bespaart. Op jaarbasis zou dit zelfs 13.000 euro per werknemer opleveren.

Onderzoek
FNV deed de afgelopen maanden onderzoek naar de beloning van uitzendkrachten op bouwprojecten in Friesland, Den Bosch en bij grootschalige werkzaamheden aan de A1/A6 bij Diemen.

"Op al deze bouwplaatsen kwam FNV werknemers van Aelbers tegen en constateerde een structureel probleem met de betalingen. Aelbers zendt honderden uitzendkrachten uit in de bouw. Terwijl de beloning van de Nederlandse uitzendkrachten redelijk lijkt te kloppen, worden de honderden buitenlandse uitzendkrachten van Aelbers fors onderbetaald. Hun uurloon is vaak te laag, er wordt niet altijd pensioen afgedragen en de vergoeding voor ver-van-huis werken wordt niet uitgekeerd", aldus FNV in een verklaring.

Eis om alles te herstellen
De vakbond heeft de misstanden gemeld bij de SNCU, dat de uitzendbranche controleert. Ook hebben Aelbers en de grote opdrachtgevers zoals Heijmans een brief gehad waarin de bond eist dat de situatie met terugwerkende kracht wordt rechtgezet.

Oneigenlijke constructies leiden volgens de bond tot oneerlijke concurrentie en de kosten worden afgewenteld op de hele samenleving.

Naschrift maart 2022: De Hoge Raad heeft in een langdurige rechtszaak uiteindelijk geoordeeld dat Aelbers niet onwettelijk heeft gehandeld waar het ging om de reis- en verblijfskostenvergoedingen voor arbeidsmigranten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!