Video

Dementerende Oosterhouter zwaar verwaarloosd: 'Dat dit kan in Nederland, heel, heel schrijnend'

6 februari 2015 om 23:45
nl
Overal luiers, vieze was, etensresten, poep en plas op de vloeren, een doorweekt bed en het stinkt er vreselijk. Het is een smerige verwaarloosde toestand in het huis van een dementerende man (72) in de Oosterhoutse wijk Oosterheide. De buren en de voormalige thuishulp luidden de noodklok. "Dit is schrijnend. Mensonterend. Dat niemand hier iets aan doet. Een dementerende oudere man, hij kan hier niets aan doen."
Geschreven door

Het gaat allemaal over Ad, beginnend dementerend en aan zijn lot overgelaten. Anja van den Boogaard heeft jarenlang gepoetst in het huis van Ad en ze heeft hem met van alles geholpen. Totdat Thebe Huishoudelijke Zorg failliet ging en ze haar baan verloor.
Tranen in de ogenToen kwam er niemand meer poetsen bij Ad. Met tranen in de ogen kijkt ze rond in de woning. "Heel, heel erg, dit. Dat dit kan in Nederland."
Volgens Anja is er niemand meer die voor Ad zorgt. "En zelf kan hij het niet. Hij heeft kinderen, maar daar heeft hij geen contact mee. Verder heeft hij niemand."
'Dit kan zo niet'Ook buurvrouw Franca Bekers ziet het met lede ogen aan. "Verschrikkelijk dit. Ik doe af en toe een boodschap voor hem en soms ruim ik wat op, maar hier valt niet tegenop te werken. Daarnaast houden we ons hart vast, dat er misschien wel brand uitbreekt hiernaast."
De twee dames zijn heftig geëmotioneerd als ze vrijdag weer binnenstappen in de rijtjeswoning. "Dag Ad, dag schat", begroeten ze de man. Hij is duidelijk in de war, maar herkent de dames wel. "Het erge is dat als ie shag nodig heeft, dan geeft ie op straat een wildvreemde zijn pinpas en code mee om shag te gaan kopen. Deze man moet gewoon opgenomen worden. Je ziet het, dit kan zo niet."
Recht op hulpDe gemeente Oosterhout besloot per 1 januari de huishoudelijke hulp niet meer voor mensen te vergoeden en te regelen, maar voor schrijnende gevallen en mensen die het niet kunnen betalen zou een uitzondering worden gemaakt. Er is wel een overbruggingsperiode en die is verlengd met een half jaar.
Volgens de gemeente Oosterhout heeft Ad nog steeds recht op huishoudelijke hulp. Zes uur in de week en het is onlangs opgehoogd. Het lijkt er op dat het fout is gegaan bij het regelen van de hulp. Dat zou volgens een woordvoerster door een maatschappelijk werkster van Surplus moeten zijn gebeurd. De gemeente zoekt uit waar het mis is gegaan en heeft meteen maatregelen aangekondigd. Surplus heeft nog niet gereageerd.
Er komt niemand meerVolgens Anja en Franca heeft het allemaal veel te lang geduurd. "Sinds eind december, sinds de kerst, komt er niemand meer poetsen. Het is nu februari en kijk eens om je heen hoe ernstig het is. Vreselijk."
Ad wordt trouwens nog wel af en toe geholpen met wassen door wijkverpleegkundigen, maar die zijn er niet om het huis schoon te houden, zegt Anja. "Kijk hier het bad, is hij ook al lang niet meer in geweest. Ze wassen hem gewoon staand bij de kraan in de keuken. Dit kan gewoon niet meer zo, het wordt tijd dat hij naar een verzorgingshuis kan."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.