'Het gaat om punten, niet om mooi voetbal', René van Eck leidt FC Den Bosch langs RKC Waalwijk

6 februari 2015 om 20:43
FC Den Bosch heeft de derby tegen RKC Waalwijk vrijdagavond gewonnen. Het werd in het Mandemakers Stadion 0-3 voor de ploeg van de nieuwe coach René van Eck.

Joey Belterman had Van Eck een droomstart kunnen bezorgen als nieuwe coach van FC Den Bosch. Na drie minuten kreeg de middenvelder de bal op slechts enkele meters van het doel van Arjan van Dijk. Hij schoot gericht maar te zacht, waardoor de RKC-doelman kon redden.
Drie minuten later hielp RKC-rechtsback Collin Seedorf FC Den Bosch bijna aan een nieuwe grote kans. Hij kopte de bal terug, recht in de loop van Jort van der Sande. Gelukkig voor Seedorf stond Maikel Verkoelen in de buurt en plukte hij de bal voor de voeten van Van der Sande weg.
Hét moment van de wedstrijdDe eerste mogelijkheid voor RKC was voor Arsenio Valpoort. Hij schudde Moreno Rutten mooi van zich af, maar ging wat al te graag naar de grond in het strafschopgebied. Daar zag scheidsrechter Erwin Blank geen strafschop in. Daarop speelde FC Den Bosch de bal snel naar voren, waar Anthony Lurling had gezien dat doelman Van Dijk ietsje voor zijn goal stond. Zijn boogbal ging echter rakelings over de lat.
Hét moment in de eerste helft was echter het afstandsschot van Malcolm Esajas in de 37e minuut. De bal sloeg als een granaat in de goal van Kees Heemskerk. Juichend rende de aanvaller het veld over richting bankzitter Derwin Martina, die op de weg terug is nadat er trombose bij hem was geconstateerd. Scheidsrechter Blank keurde het doelpunt echter af. Tot verontwaardiging van de RKC-fans die zich 'genaaid' voelden en dat luid lieten horen. "Ik hoorde dat het zicht van de keeper werd belemmerd", vertelde Esajas na afloop. "Nou, ík heb het niet gezien. Ik zag alleen die bal erin gaan."
'Niet zo slecht'Vijf minuten in de tweede helft viel de openingstreffer aan de andere kant. Met een fraaie boogbal passeerde Jordy Thomassen RKC-goalie Van Dijk. Vijf minuten later had Thomassen ook de 0-2 kunnen maken na een goede loopactie, maar de pass op hem was te hard.
Aan de andere kant had Arsenio Valpoort ook zo'n goede loopactie. Hij schudde twee man af, maar stuitte op Den Bosch-doelman Heemskerk. Het spel golfde op en neer, maar het tweede doelpunt - dat in de lucht hing - viel aan Bossche zijde. Alexander Mols zorgde voor die 0-2. In de 87e minuut maakte Jort van der Sande er ook nog 0-3 van.
De nieuwe FC Den Bosch-coach René van Eck - die de taken overnam van Ruud Kaiser - straalde na afloop. "Het gaat niet om mooi of aanvallend voetbal, het gaat om het behalen van punten. Maar vandaag was de manier waarop dit lukte niet zo slecht. Ik was alleen niet zo tevreden over de eerste helft. Daarin hadden we te weinig overtuiging naar voren."