Video

Grote schoonmaak van huis dementerende Ad (72) uit Oosterhout begonnen

7 februari 2015 om 10:37 • Aangepast 21 november 2020 om 20:10
nl
De grote schoonmaak van het huis van de dementerende Ad (72) uit Oosterhout is zaterdagochtend om halftien begonnen. Ad krijgt al een tijd geen huishoudelijke hulp meer. Zijn huis is daardoor veranderd in een grote puinhoop.
Profielfoto van
Geschreven door

De schoonmaakster, die is ingehuurd door de gemeente Oosterhout, heeft vrijdagavond het bed van Ad al voorzien van een schone dekbedovertrek. Volgens de schoonmaakster draagt Ad voor het eerst sinds lange tijd een schone blouse en broek. Verder komt ze woensdag nog een keer bij Ad langs om schoon te maken.
Omroep Brabant legde vrijdag de onthutsende situatie van de oudere man bloot. Luiers, vieze was, etensresten, poep en plas op de vloeren, een doorweekt bed en een vreselijke stank: de situatie in de woning van Ad is mensonterend.

Wachten op privacy instellingen...

MaatregelenDe dementerende man is volledig aan zijn lot overgelaten sinds hij geen huishoudelijke hulp meer krijgt. Na berichtgeving van Omroep Brabant kondigde de gemeente Oosterhout meteen maatregelen aan. Surplus zegt dat zij als maatschappelijk werk bij de dementerende Ad betrokken zijn geraakt na het faillissement van Thebe huishoudelijke zorg. Het bedrijf gaat met alle betrokken partijen uitzoeken wat er is misgegaan.
Vrijdagavond werd een begin gemaakt met de schoonmaak van het huis. Zaterdag wordt het hele huis onder handen genomen. De gemeente liet vrijdag in een reactie weten dat Ad nog steeds recht heeft op huishoudelijke hulp. Er zou iets zijn fout gegaan bij het regelen van de hulp. Surplus zegt dat zij de uitvoering van de huishoudelijke zorg hebben uitbesteed aan een partner. Het bedrijf zegt 'het zichzelf wellicht aan te kunnen rekenen dat er niet genoeg toezicht is geweest op de uitvoering van die zorg'.
Rot geschrokkenWethouder Marian Janse van de gemeente liet weten zich rot geschrokken te zijn van de toestand waarin Ad verkeert.
De wethouder zegt alles tot op de bodem uit te gaan zoeken. Verschillende oppositiepartijen in Oosterhout waren al bang dat er iets zou gaan gebeuren. Henk van Ginneken gezond Burger Verstand heeft er eerdere keren vragen over gesteld. "De wethouder heeft gezegd dat ze er alles aan zou doen dat er niemand in problemen zou komen", aldus van Ginneken.
FoutenOok Maarten Velds van D66 was in een raadsvergadering verzekerd dat er zorgvuldig zou worden omgesprongen met mensen. "Maar goed, er kunnen fouten ontstaan als de systemen zo ineens omver worden geworpen. Je houdt je hart vast als je er aan denkt wat er nog meer aan de hand kan zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.