Taalkundige: 'Zachte G is de oorspronkelijke G, ook Amsterdammers spraken vroeger met zachte G'

8 februari 2015 om 10:03
nl
Van de kip en het ei weten we nog steeds niet welke er eerder was, maar van de zachte en de harde G weten we dat nu wel. Hoogleraar en taalkundige Marc van Oostendorp beweert dat de Brabantse zachte G de oorspronkelijke uitspraak van de letter G is.
Geschreven door

In zijn taalrubriek van zondag beantwoordt de Leidse taalwetenschapper een vraag over de herkomst van de G. Het schraapgeluid bij de G zoals die in de randstad wordt uitgesproken, blijkt volgens Van Oostendorp jonger dan de zachte G.
Argumenten"Ik denk dat de zachte G de oorspronkelijke G is. En daar heb ik een aantal argumenten voor", betoogt Van Oostendorp. "De zachte G ligt dichter in de mond dan de harde G. Die laatste zit meer in de keel. De zachte G maakt het mogelijk om een verschil te maken, waarbij je de stembanden niet eens voelt trillen."
"In zeilen zit als uitspraak een J. Die maak je ongeveer op de plaats in de mond van de zachte G. Dat zijn argumenten waarom ik denk dat de zachte G de oorspronkelijke was", aldus Oostendorp.[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=8jtGRIUvvbk]
Ook in Amsterdam een zachte G Hoewel Brabanders nogal eens worden geconfronteerd met hun zachte G, blijkt dat vroeger overal wel met een zachte G werd gesproken. "Ook in Amsterdam moet ooit de zachte G hebben geklonken en gaandeweg hebben ze die vervangen door een harde."
Overigens is het hebben van een zachte G geen doodzonde: uit meerdere onderzoeken bleek het accent 'sexy' te worden gevonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.