Blokker ontslaat honderden medewerkers: er sluiten geen winkels

9 februari 2015 om 19:37 • Aangepast 21 november 2020 om 20:08
nl
Bij winkelketen Blokker verliezen ongeveer 440 mensen hun baan. Dat werd maandagavond bekend. Volgens de keten worden er geen winkels gesloten. De ontslagen vallen bij ongeveer 250 winkels, dat is de helft van de eigen winkels van Blokker.
Profielfoto van
Geschreven door

Maandagavond na sluitingstijd is in alle Blokker-winkels het voltallige personeel bijeengeroepen voor een 'belangrijke mededeling'. Daar bleek dat honderden medewerkers hun baan verliezen. In Brabant zijn 73 Blokker-winkels.

Wachten op privacy instellingen...

Nieuwe formuleNaast de ontslagen, kondigt de winkelketen maandagavond ook een nieuwe formule aan. In zeven winkels, waaronder aan het Franz Leharplein in Eindhoven, is de formule de afgelopen tijd getest. Zo zet de keten bijvoorbeeld meer in op het 24Kitchen-assortiment. De nieuwe formule wordt stap voor stap uitgerold over de bestaande winkels.
Ook wil Blokker meer inzetten op online verkopen. Volgens de keten wordt daarmee een flinke omzetgroei gerealiseerd.

Wachten op privacy instellingen...

Vakbonden: 'Pijnlijk' en 'schokkend'“Dit is uitermate pijnlijk voor iedereen die bij Blokker werkt en dan vooral voor de mensen van wie de baan op de tocht staat'', reageert Twan van Lieshout van FNV Handel.
Van Lieshout zegt zich ook zorgen te maken om het personeel dat mag blijven: “Blokker zegt ook te streven naar flexibelere werktijden, maar blijft vaag over wat dat precies inhoudt. Als het betekent dat mensen moeten gaan werken op kleinere contracten waar ze nauwelijks van rond kunnen komen, dan gaan wij daarvoor liggen'', aldus Van Lieshout hierover.
CNV Dienstenbond vindt het banenverlies bij Blokker schokkend. Bestuurder Agostino di Giacomo Russo van de bond had een dergelijke forse ingreep niet verwacht. “Ik ben geschokt. Het gaat bij Blokker een stuk beter dan bij V&D en ook de balanspositie is niet heel slecht'', zei hij in dat verband.
Mensen hollen naar ActionDe gehele detailhandel maakt momenteel een moeilijke periode door. Blokker in het bijzonder heeft volgens de vakbondsman vooral last van de hevige concurrentie van budgetketen Action. "Blokker heeft het imago gekregen oubollig en te duur te zijn. De mensen hollen naar de Action.''
FNV meldde vrijdag al dat Blokker de laatste tijd een 'stille reorganisatie' aan het doorvoeren is. Het bedrijf ontslaat medewerkers op een 'oneigenlijke manier' en vervangt vaste krachten vervolgens met tijdelijk personeel, aldus de vakbond.
Minder erg dan bij V&DZo erg als de situatie is bij warenhuisketen V&D, is het bij Blokker alleen niet. Suijker denkt niet dat Blokker op het randje van de afgrond bungelt.
Het bedrijf kondigde vorige maand nog eenzijdig een loonsverhoging aan van 1,5 procent. "Dat doe je niet als je op omvallen staat, maar een grote reorganisatie zou wel kunnen.''
Blokker telt in Nederland meer dan 600 filialen en er werken bijna 7000 mensen. 500 van de filialen zijn van de Blokker Holding.De keten is onderdeel van de Blokker Holding, waaronder meer formules vallen: onder andere Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos. De ontslagen vallen alleen bij de winkels waar Blokker op de gevel staat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.