Taalkundigde Wim Daniëls: 'Woord allochtoon kan worden afgeschaft als iedereen dit wil'

9 februari 2015 om 15:47
nl
Kunnen we het woord allochtoon zomaar laten verdwijnen, zoals Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk willen? Volgens taalkundige Wim Daniëls uit Aarle-Rixtel is dat niet onmogelijk. "Soms lukt het om een woord af te schaffen. Maar dat is aan de goegemeente. Iedereen moet dat idee omarmen. Zo moeten de media bijvoorbeeld besluiten het woord niet meer te gebruiken", zegt Daniëls.
Geschreven door

Volgens de taalexpert is het in het verleden wel eens gebeurd dat woorden zijn afgeschaft. Zo heeft de KNVB in de jaren vijftig besloten de Engelstalige voetbaltermen in de ban te doen, met succes. "Niemand heeft het meer over bijvoorbeeld een free kick", aldus Daniëls.
Of het met allochtoon gaat lukken betwijfelt hij. "Veel mensen vinden het flauwekul. Het zit een beetje in dezelfde hoek als de zwarte pietendiscussie."
'Onhandige term'Overigens is de taalkundige er wel voorstander van om het woord allochtoon te laten verdwijnen uit de Nederlandse taal. Hij noemt het een 'onhandige' term. "De drie prinsesjes zijn volgens de definitie allochtoon, maar worden niet zo gezien. Andersom worden mensen die het niet zijn, wel zo genoemd. Het is een etiketje geworden."
Volgens Daniëls zijn er eerdere pogingen gedaan om het woord af te schaffen. Zo kondigde de Vlaamse krant De Morgen twee jaar geleden in een hoofdredactioneel commentaar aan voortaan het woord te vermijden. Ook schrapte de gemeente Amsterdam twee jaar geleden de term uit het vocabulaire van ambtenaren.
Betekenis is enorm veranderdDe betekenis van het woord allochtoon heeft een enorme verandering ondergaan, zegt Daniëls. "Oorspronkelijk was het een term voor afwijkende grondlagen. En in de jaren 60 kwam er een boekje uit met de titel Allochtoon in Brabant. Dat ging over mensen van buiten de provincie", aldus de taalkundige.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.