V&D gered van faillissement: reddingsplan is geslaagd

9 februari 2015 om 16:26
nl
V&D lijkt voorlopig te zijn gered van een faillissement. De warenhuisketen heeft naar eigen zeggen met een meerderheid van de betrokken partijen een akkoord bereikt dat de basis vormt voor de herstructurering van het bedrijf.
Geschreven door

Daardoor kan V&D uiterlijk midden deze week beschikken over voldoende werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Dat maakte het concern maandag bekend.
Brabantse vestigingenV&D heeft acht vestigingen in Brabant. Een negende vestiging wordt momenteel gebouwd in Uden.
Veel Brabantse steden, zoals Oss en Roosendaal, zeiden eerder al dat ze bang zijn voor de gevolgen van een faillissement van warenhuisconcern V&D.
'Hard werken aan winstgevende toekomst'"Werkgelegenheid is hiermee behouden en V&D blijft een vertrouwd onderdeel in het retail landschap, De financiering is hiermee structureel op orde en we zullen nu hard verder werken aan een gezonde, winstgevende toekomst", zegt topman Don Roach in een verklaring.
V&D voerde afgelopen dagen crisisoverleg met de eigenaren van de winkelpanden, de banken, de aandeelhouder en de vakbonden. Met die laatste partij lukte het niet tot overeenstemming te komen. Het concern zegt dat te betreuren, maar wil met de bonden verder onderhandelen over de 'noodzakelijke loonkostenverlaging'.  
Lof voor vastgoedfonds IEFV&D zwaait vastgoedfonds IEF lof toe voor zijn 'voortrekkersrol'. IEF is de pandbaas van in totaal twaalf V&D-filialen, waaronder de vier belangrijkste in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. IEF zegt zelf zaterdagochtend met het plan te zijn gekomen om de noodzakelijke huurbesparing van 24 miljoen euro te realiseren, zonder over de inhoud van het plan verder in details te treden.
De andere vastgoedeigenaren gingen daarmee akkoord. Maar overeenstemming met aandeelhouder Sun Capital en de banken werd in eerste instantie niet bereikt, aldus het relaas van IEF-manager Nechemja de Bruijn. Pas in de loop van de maandag lag er een akkoord met alle partijen.
Volgens IEF biedt het plan V&D ook mogelijkheden om voor de lange termijn 'noodzakelijke huurlastenverlaging' te realiseren. IEF en V&D troffen elkaar vorige week nog voor de rechter. In kort geding eiste de pandbaas ontruiming van de warenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Maastricht omdat V&D zijn huurverplichtingen niet voldeed. Een paar dagen later besloten partijen toch weer met elkaar te gaan praten.
FNV blij dat V&D gered isFNV Handel is blij dat V&D gered is 'maar dat wil zeker niet zeggen dat alles nu pais en vree is'. Dat zei bestuurder Niels Suijker van FNV Handel maandag in een reactie. Suijker gaf aan dat V&D de afgelopen dagen geen echte poging heeft gedaan om er met de bonden wat betreft een salarisingreep uit te komen.
"Maar we staan open voor een gesprek. Wellicht dat de financiering die er nu door is ruimte geeft om daadwerkelijk afspraken te maken. We gaan alleen niet akkoord met wat ze tot nu toe hebben voorgesteld. Wij willen best praten over maatregelen, maar wel op basis van garanties en zekerheden voor personeel. En het blijft ook nu de vraag of ze daarin tegemoet kunnen komen."
Kort geding gaat vooralsnog doorFNV is pas bereid om het kort geding tegen V&D in te trekken als de bonden en het warenhuisconcern er over het personeel uitkomen. Dat geding dient op 16 februari bij de rechtbank in Amsterdam.        
CNV Dienstenbond noemde het 'fijn' voor de werknemers dat V&D vooralsnog gered lijkt te zijn. "Er is enerzijds sprake van blijdschap. Anderzijds heb ik vraagtekens bij wat V&D precies bedoelt over dat ze nog moeten onderhandelen met de vakbonden", aldus bestuurder Martijn den Heijer. "Er is tot nu toe nooit sprake geweest van onderhandelingen. We zijn natuurlijk, zoals steeds, bereid om met ze te praten. Maar het eenzijdig dictaat moet van tafel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.