Reizigers ontsnappen uit defecte trein bij Zaltbommel, hoofdconducteur niet blij

ZALTBOMMEL - Een defecte trein tussen Den Bosch en Utrecht heeft dinsdag voor veel vertraging gezorgd op het spoor. Sommige passagiers in de trein, die door een kapotte bovenleiding strandde bij Zaltbommel, wilden niet wachten op vervangend vervoer en braken uit de trein. En dat tegen de uitdrukkelijke instructies van de hoofdconducteur in.
De groep reizigers die de trein uitstapte, liep daarna langs het spoor. Even verderop pakten ze de taxi die ze zelf gebeld hadden. Volgens een medereiziger wilden ze het vliegtuig niet missen dat maar twee keer per week vliegt.


Op Twitter maakte onder meer Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die in een andere trein zat, zich zorgen om de uitgebroken reizigers.

Bussen voor niets
De andere reizigers moesten wachten op de bussen die de NS had geregeld. Reizigers voor Schiphol kregen daarbij voorrang. Er werden zo'n tien bussen geregeld.

Uiteindelijk konden de reizigers ook met de bussen niet mee. Een sloot tussen de trein en de bussen zorgde ervoor dat deze weer rechtsomkeert konden maken. Uiteindelijk reed de gemaakte trein door naar het station van Zaltbommel.

Daar stapten de reizigers uit en kregen ze koffie. Het verbeterde het aangetaste humeur van de reizigers niet die nu in de regen en kou moesten wachten tot ze met een andere trein verder konden.


Niet trein, maar bovenleiding
In eerste instantie werd gedacht dat de bovenleiding kapot was. Later werd verteld dat het de trein zelf was die een mankement vertoonde.

ProRail laat weten dat het waarschijnlijk toch de bovenleiding was waardoor de trein stil kwam te staan. Wat de precieze oorzaak is van het mankement in de bovenleiding wordt onderzocht.

"Ik kan geen garanties geven, maar we doen ons best om te zorgen dat er morgen geen problemen zijn op dit traject", zegt Lucas Stassen, woordvoerder van ProRail. "De kou is in ieder geval niet de oorzaak van het probleem."

Er reden wel treinen tussen Utrecht en Den Bosch met een langere reistijd die kan oplopen tot een half uur. De storing op het spoor en de daarmee gepaard gaande vertraging was om twaalf uur dinsdagochtend verholpen.